Checklist goed verzekerd voor fysiotherapie in 2016

10 Punten om op te letten bij uw aanvullende zorgverzekering

De meest gestelde vraag in onze praktijk aan het einde van het jaar: Wat is de beste aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie? Ben ik in mijn huidige verzekering goed verzekerd bent voor fysiotherapie? Onderstaande checklist van het KNGF (genootschap fysiotherapie) helpt je de juiste keuzes te maken. Welke zorgverzekering wij aanbevelen, lees je in ons blog ‘Aanbevolen zorgverzekering 2016 door de fysiotherapeut‘.

Zeg op tijd uw zorgverzekering opZeg uw zorgverzekering op tijd op

Je kunt eenmaal per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Je zegt dan jouw bestaande verzekering op vóór 1 januari 2016. Doe je niets, dan loopt jouw bestaande verzekering gewoon door.

Bepaal uw zorgbehoefte

Bepaal jouw zorgbehoefte

Bepaal voor jezelf welk type fysiotherapie je nodig denkt te hebben (bijvoorbeeld manuele therapie) en hoeveel behandelingen.

Je kunt hiervoor een inschatting maken op basis van de zorg die je het afgelopen jaar nodig had en het risico dat je loopt op een aandoening. Sport je of beweegt je intensief dan is er altijd een kans dat je een blessure oploopt en fysiotherapie nodig heeft. Ook als je vaker last hebt van je spieren of gewrichten zul je mogelijk een beroep moeten doen op de fysiotherapeut. Een ruime dekking is in dat geval raadzaam.

Check type fysiotherapie en aantal behandelingenCheck het type fysiotherapie en aantal behandelingen

Controleer in jouw huidige polis of de polis die je wilt afsluiten of de dekking overeenkomt met uw zorgbehoefte.


Check het type vergoedingstap_4_Check_type_vergoeding

Komt de dekking overeen met jouw zorgbehoefte? Kijk vervolgens of de vergoeding van een behandeling wordt gegeven in tijd (duur), een maximum bedrag of in aantal behandelingen. Bij een relatief dure behandeling is het verstandiger te kiezen voor een polis die vergoedt in aantal behandelingen. Weet je niet hoeveel behandelingen je nodig hebt, dan is het wellicht beter te kiezen voor een maximum bedrag.

Check de hoogte van de vergoedingCheck de hoogte van de vergoeding

Worden maximaal 18 of 27 behandelingen vergoed? Maximaal 250 of 1000 euro? Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding overeenkomt met wat jij denkt nodig te hebben. Zo betaalt je niet teveel premie als je te goed bent verzekerd of voorkom je dat je alsnog behandelingen moet betalen als je onvoldoende bent verzekerd.

Check of een verklaring wordt gevraagd

Check of er een verklaring wordt gevraagd

Sommige verzekeraars vragen voor sommige polissen een gezondheidsverklaring of medische verklaring en mogen je op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

Check of het gaat om een restitutiepolisCheck of het gaat om een restitutie- of naturapolis

Is de polis een restitutie- of naturapolis? Bij een natura-verzekeraar mag je alleen naar fysiotherapeuten die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Doe je dat niet dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen. Bij een restitutiepolis mag je naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Je hebt in dat geval dus meer keuzevrijheid.

Is het een naturapolis? Check de dekkingHebt u een naturapolis? Controleer de dekking

Heb je een naturapolis en ga je naar een fysiotherapeut die geen contract heeft met jouw verzekeraar, dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen. Als je jouw naturapolis wilt behouden en bij dezelfde fysiotherapeut wilt blijven, is het van belang te na te gaan welk deel je zelf moet betalen. Check hiervoor jouw polis of informeer bij jouw zorgverzekeraar.

Vergelijk de premiesVergelijk de premies

Weet je wat je komend jaar nodig hebt en welk aanvullend zorgpakket daarbij past? Dan is het zaak de aantrekkelijkste zorgverzekeraar te vinden. Op Zorgverzekeringwijzer kun je verzekeraars en pakketten met elkaar vergelijken en de goedkoopste polis achterhalen.

Sluit op tijd uw nieuwe polis af

Sluit op tijd uw nieuwe polis af

Zorg ervoor dat je vóór 1 februari 2016 een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016. Daarmee voorkom je een boete.

Stap je voor jouw aanvullende verzekering over naar een andere verzekeraar, dan moet je wellicht een verklaring (medische verklaring of gezondheidsverklaring) invullen. Houd er rekening mee dat een verzekeraar je (op basis van die verklaring) mag weigeren. Vraag daarom de nieuwe aanvullende verzekering ruim vóór 1 januari aan.

Welke zorgverzekering wij aanbevelen, lees je in ons blog ‘Aanbevolen zorgverzekering 2016 door de fysiotherapeut‘.

Disclaimer
Bovenstaande informatie geldt in het algemeen en is bedoeld ter informatie. Wij raden je altijd aan eerst in jouw eigen polisvoorwaarden te kijken. Ondanks alle zorgvuldigheid bij het opstellen van deze informatie door het KNGF op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden voor gevolgen die hieruit voortvloeien.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *