Checklist: ben jij verzekerd voor fysiotherapie?

Tegen het einde van het jaar vliegen de zorgverzekeringreclames je om de oren. Het is dan ook het juiste moment om eens kritisch naar je verzekering te kijken. Niet alleen qua kosten, maar ook qua aanvullende dekkingen met oog op de het komende jaar. De meest gestelde vraag in onze praktijk is dan ook: “Hoe zorg ik ervoor dat ik goed verzekerd ben voor fysiotherapie?” Dat is afhankelijk van je situatie. Dus we vertellen je graag waar je rekening mee kan houden.

Wanneer wordt fysiotherapie verzekerd in de basisverzekering?

Als je geen chronische aandoening hebt, of je 18 jaar of ouder bent, wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit je basisverzekering. Tot 18 jaar heb je recht op 9 behandelingen oefen- of fysiotherapie vanuit je basisverzekering. Meer behandelingen worden alleen vergoed wanneer het gewenste resultaat uitblijft. Hiervoor is een verwijzing van een arts of medisch specialist noodzakelijk.

Wanneer behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering, worden deze verrekend met je eigen risico. Dit geldt niet voor behandelingen vergoed uit een aanvullende verzekering.

Fysiotherapie en de chronische lijst

Heb je een chronische aandoening zoals een spierziekte, whiplash of ruggenmergaandoening? Of krijg je een nieuwe heup of knie met een operatie? Dan worden zowel fysiotherapie als oefentherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed. De eerste 20 behandelingen voor deze klacht betaal je dus zelf, of vanuit een aanvullende verzekering als je die hebt. Deze behandelingen gelden overigens niet per kalenderjaar, maar per aandoening. Ook therapie bij artrose aan de heupen of knieën, bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie of oefentherapie bij COPD-klachten wordt een deel van de behandelingen vergoed.

Ben je nog geen 18? Dan worden alle behandelingen voor een chronische klacht gedekt vanuit je basisverzekering.

Fysiotherapie na een operatie

Wordt je voor een operatie opgenomen in het ziekenhuis en krijg je daar fysiotherapie? Dan vallen de kosten onder een ziekenhuisbehandeling, deze worden vergoed vanuit de basisverzekering. Zodra je thuis bent geldt de vergoeding uit de aanvullende verzekering.

Waar heb je recht op met een pakket aanvullende zorgverzekering?

Wanneer je fysiotherapeut een contract heeft met je zorgverzekeraar, wordt 100% van de behandeling vergoed. Dit is vaak voor een maximum bedrag of maximaal aantal behandelingen en is afhankelijk van het aanvullende pakket wat je kiest. De meeste zorgverzekeraars bieden minimaal 6 behandelingen of tot 200 euro per jaar. Actifytaal heeft een contract met bijna alle zorgverzekeraars, waardoor je er vrijwel zeker van bent dat jouw behandeling vergoed wordt vanuit je aanvullende zorgverzekering.

Wanneer kun je het beste een aanvullende verzekering voor fysiotherapie afsluiten?

Je kunt eenmaal per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Zeg je bestaande verzekering op vóór 1 januari. Doe je niets, dan loopt je verzekering door. Zorg ervoor dat je vóór 1 februari je nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Daarmee voorkom je een boete. Ga bij het kiezen van een zorgverzekering na of je eerder gebruik hebt gemaakt van therapie. Een overweging is om, afhankelijk van eerdere ervaringen een aanvullende verzekering af te sluiten. Ook kan je overwegen, afhankelijk van het soort sport wat je beoefent, of er een risico bestaat dat je therapie nodig hebt. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een blessure.

Controleer of een verklaring wordt gevraagd

Stap je voor een aanvullende verzekering over naar een andere verzekeraar, dan is het wellicht nodig om een medische verklaring of gezondheidsverklaring aan te leveren. Een verzekeraar mag je op basis van deze verklaring weigeren. Het is daarom raadzaam om een nieuwe aanvullende verzekering ruim vóór 1 januari aan te vragen.

Disclaimer

Bovenstaande informatie geldt in het algemeen en is bedoeld om je te informeren. Actifytaal raadt je aan om altijd je eigen polisvoorwaarden te controleren of eventueel met je zorgverzekeraar te overleggen in specifieke gevallen. Ondanks zorgvuldigheid in het opstellen van deze informatie kan Actifytaal op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor gevolgen die hieruit voortvloeien.

3 Comments

  1. Als je jong en fit bent, vind je het helemaal niet nodig om je voor fysiotherapie bij te verzekeren. En dan passeer je de vijftig en begint de slijtage en dan realiseer je je dat je beter wel aanvullende verzekering had geregeld i.p.v. “enkel in geval van ziekenhuisopname”. Vergoeding mag in een land waar ziektekostenverzekering verplicht is, wat mij betreft toch wel iets royaler.

  2. Het is inderdaad verstandig om aan het einde van het jaar je verzekeringen na te lopen. Wanneer je weet dat je meer zorg nodig hebt in het volgende jaar kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit heb ik ook gedaan toen ik wist dat ik fysiotherapie nodig had na mijn knieoperatie die gepland stond.

  3. Bedankt voor het delen van dit artikel over verzekeringen en fysiotherapie. Ik heb al een tijdje last van mijn schouder en ga daar morgen voor naar de dokter. Goed om te weten dat je recht hebt op 9 behandelingen. Ook ga ik mijn verzekering even contacteren over de opties wanneer ik meer specialistische hulp nodig heb.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *