Geef RSI een KANS

Klachten van de Arm, Nek en Schouders ofwel KANS. Daar waar voorheen de term RSI (Repetitive Strain Injuries) werd gebruikt, is de term KANS al een paar jaar actief. Op RSI lag inmiddels teveel psychologische druk dus is er een nieuwe term aan gegeven om de heftigheid er vanaf te halen. Gelukt, want het woordje KANS laat immers zien dat er een kans is ontstaan. Want voor degene die hun gedrag weten te veranderen, hoeft de aandoening niet chronisch te worden. Althans dat veronderstelt Nathan Hutting, collega manueel therapeut, werkzaam bij het lectoraat arbeid en gezondheid. Als je KANS wilt aanpakken, zal je een aantal punten moeten aanpakken, wil je succesvol zijn en klachtenvrij kunnen verder werken.

De juiste diagnose

Naast gedragsverandering is het aanbevelenswaardig om de juiste diagnose te laten stellen. Er zijn een aantal specifieke diagnoses, waarbij specifieke therapie zeer doeltreffend kan zijn. Te denken valt aan een tennis-, of golferselleboog. Maar ook een nekhernia zal in- of uitgesloten dienen te worden.

Flexplekken zijn hot maar KANS ook

Een flexplek lijkt praktisch, maar de praktijk leert dat men de juiste instelling voor de individu toch niet juist weet te vinden. Daarnaast wordt er vaak geen tijd genomen om de werkplek elke dag weer opnieuw in te stellen, dus neemt men plaats achter een slecht ergonomisch ingesteld bureau.

Computer niet te lang, ook niet op een ipad of smartphone

Het is een open deur en niet voor niets een ‘open’ deur. Neem voldoende pauzes als je werk enkel uit computergebruik bestaat.

Meer doen in minder tijd

Er kan een intrinsieke of extrinsieke motivatie zijn om meer te gaan doen, prestatie vanuit perfectionisme of gewoon een hoge werkdruk vanuit de organisatie. Laat je niet gek maken en geef aan waar je grenzen zijn. Hierdoor neem je jezelf serieus en neem je de manager/leidinggevende mee in jouw situatie.

Beweeg, doe je oefeningen en laat de passieve houding soms even varen

Pak in ieder geval tijdens de lunch wat beweging. Een wandeling volstaat, als je maar even de werkplek laat voor wat het is.

Werkplek onderzoek

Tijdens de werkplek onderzoeken die Actifytaal uitvoert, analyseren wij eerst de verschillende werkstijlen en/of karakters van mensen. Dit geeft vaak een goed beeld waar je zwakke plek zit. Vanuit hier kan je een verandering voorstellen. Dit voorstel is dan meer persoonlijk en op maat gemaakt. Heel vaak zie je mensen weer terugvallen in hun oude gedragingen als er meer druk wordt ervaren. Wat heb je dan nodig om niet terug te vallen? En hoe kan je hier zelf voor zorgen? Elke individu heeft hier iets anders nodig. Een aantal voorbeelden kunnen zijn:

 • Steun van collega’s
 • Een reminder van de office manager
 • Een rode sticker op je werk computer

Dit zijn allemaal tools die je kan inzetten om jezelf alert te houden. Het meeste effectief is dat middel of middelen die bijdragen aan wat jij nodig hebt.

Voor werkgevers is het goed om te weten dat er inmiddels bijna 180.000 verzuimgevallen per jaar zijn door KANS. Deze mensen nemen 11% van alle verzuimdagen voor hun rekening. Inmiddels weten we ook dat de meeste mensen met KANS nog gewoon werkzaam zijn. Waardoor er een behoorlijk risico is ontstaan voor werknemers en ook werkgevers. Als een ieder zijn verantwoordelijkheid kan pakken en er vanuit management ruimte kan zijn voor het signaleren van lichamelijke problematiek kan er met elkaar worden gekeken naar preventie. Want de doorberekende kostenpost van €800 miljoen, daarvan wil je niet een deel op je bordje krijgen, toch?

2 Comments

 1. Duidelijk en goed overzicht. Veel mensen weten niet dat dit probleem al langer speelt en ik vind het goed dat jullie dit onderwerp aanwakkeren. Wordt hier verder nog iets meegedaan (bijv. doorzetten naar vakbonden etc.)?

  • Hallo Maarten,

   Bedankt voor jouw reactie! Wij wakkeren dit onderwerp aan bij bedrijven en klanten dmv marketing maar ook persoonlijke gesprekken.
   Wij richten ons graag op de mens persoonlijk dan via andere kanalen zoals vakbonden etc.

   Groetjes Maaike
   Praktijkmanager Actifytaal


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *