In het AD: Mooi werk!

MOOI WERK – Robert Lutz

‘Ik vind het mooi dat ik klanten mag begeleiden’RobertLutz14011601

Iedere week belichten we in deze rubriek het beroep van een Utrechter.

Naam: Robert Lutz
Leeftijd: 36
Woonplaats: Utrecht
,,Ik ben te eigenwijs om zomaar aan te nemen wat iemand anders zegt. Daarom was het 4,5 jaar geleden de hoogste tijd voor een eigen praktijk.” In zijn behandelkamer aan de Oudegracht vertelt Robert Lutz enthousiast over het ontstaan van zijn fysiotherapiepraktijk Actifytaal, ,,Dit is mijn passie, dus ik kan er uren over praten. Ik ben orthopedisch manueel therapeut met als basis fysiotherapie en sportinstructie. In de bijna twintig jaar dat ik werk, heb ik een duidelijke visie ontwikkeld op het vak en de mens. Aan mijn goedlopende praktijk merk ik dat mijn aanpak werkt.”

,,Ik vind het heel belangrijk om naar de mens als geheel te kijken, in plaats van alleen het lichaam. Ik geloof niet dat ik met al mijn kennis en techniekjes iemand kan genezen. Wel kan ik voorwaarden creëren om tot herstel te komen.”

Lutz werkt niet vanuit protocollen. Hij luistert, ziet, voelt en maakt op basis daarvan een behandelplan. ,,Als fysiotherapeut leer je welke behandeling je toepast op welke klacht. Dat is niet altijd toereikend. Ik heb dat zelf ervaren toen ik jaren geleden een man met een tenniselleboog behandelde. Omdat niets werkte, bood een manueel therapeut aan om eens mee te kijken. Hij gaf me een andere kijk op het menselijk lichaam. Ik was met de symptomen bezig en hij met de oorzaak. Dat wilde ik ook.”

Hij besloot de opleiding manueel therapie te volgen. ,,Sindsdien kan ik nog meer voor mijn klanten betekenen. Een bijzonder voorbeeld is een vrouw die al heel lang schouderklachten had. De huisarts kon geen oorzaak vinden en ik in eerste instantie ook niet. Tot ik me een college herinnerde waarin het verband tussen leverproblemen en schouderklachten werd besproken. Na een bezoekje aan de internist was ze binnen twee weken van haar pijn af. Dat geeft zo’n wow-gevoel.”

Tijdens een behandeling delen klanten vaak persoonlijke verhalen. Lichamelijke pijn en emoties liggen dichtbij elkaar, vertelt Lutz. ,,Door iemand aan te raken, maak je meteen echt contact. Het komt weleens voor dat iemand moet huilen als ik met hem of haar bezig ben. Dat kan door fysieke pijn komen, maar ook door andere emoties die de aanraking oproept.”

Inmiddels heeft Lutz drie therapeuten in dienst die zijn visie delen. ,,We hebben allemaal onze eigen specialiteit, maar onze werkwijze is hetzelfde. We proberen samen met klanten een verandering te bewerkstelligen en kijken dus ook naar eigen verantwoordelijkheid. Wat houd je tegen om dingen anders te doen? Ik vind het mooi dat ik klanten met mijn kennis en ervaring mag begeleiden op hun pad naar herstel. Dat ik er toe doe voor de ander, daar word ik blij van.”

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *