Hoe vind ik de beste fysiotherapeut?

De beste fysiotherapeutIn het uitgestrekte woud wat fysiotherapie heet, is het moeilijk kiezen waar je met jouw klacht naar toe moet. Daar waar vroeger de huisarts centraal stond, is het nu mogelijk zelf een keuze te maken, aangezien de fysiotherapeut direct en vrij toegankelijk is. Was het voor de huisarts al een onmogelijke taak, gezien het aantal fysiotherapeuten met evenveel verschillende specialisaties, voor jou als klant met een lichamelijk probleem is het helemaal een onoverzichtelijk geheel.

Je kan natuurlijk in jouw netwerk vragen welke fysiotherapeut hij/zij heeft gekozen of je kan kijken op de verschillende review sites of zorgzoeker pagina van jouw zorgverzekeraar. Deze kun je zeker meenemen in jouw zoektocht. Maar hoe kies je nu zelf de juiste fysiotherapeut? Het gaat immers over jouw lichaam en gezondheid.

Hier onder de  8 tips die je helpen bij het vinden van de juiste fysiotherapeut.

1. Ga eerst na wat je werkelijk wil van, en belangrijk vindt aan een fysiotherapeut
Jij bepaalt wat kwaliteit is. Immers jij bent de regisseur en eigenaar van jouw lichaam. Voorbeelden van wat je belangrijk kan vinden, zijn:

 1. Openingstijden
 2. Vergoeding of indien je het zelf betaald: wat is jouw budget.
 3. Multidisciplinair
  (verschillende therapeuten binnen 1 praktijk en/of samenwerking met verschillende disciplines
  Maar zeker ook:
 4. Wat voor persoonlijkheid past bij jou c.q. welke persoonlijkheid stimuleert jou tot herstel
 5. Wat voor persoonlijke ervaring moet de fysiotherapeut hebben, bijvoorbeeld bekend met jouw sport/hobby
 6. Weten wat ik moet doen om de klacht na herstel te voorkomen
 7. Helder en duidelijk kunnen uitleggen wat ik heb en hoe het behandelproces eruit ziet

2. Heb je behoefte om aan de hand te worden meegenomen, of juist eigen verantwoordelijkheid te kunnen nemen
Elke fysiotherapeut voert zijn vak op eigen wijze uit. In de visie of filosofie, die je veelal in de ‘over ons’ pagina van de website van de fysiotherapie praktijk vindt, staat meestal omschreven wat je kan verwachten van de behandelaar of organisatie.

3. Zoek naar een persoonlijke klik met de fysiotherapeut
Hoe goed iemand ook is volgens anderen, in het behandelproces is een klik een belangrijke vereiste om te komen tot resultaat. Onderzoek heeft dit zelfs aangetoond. Onderzoek dus of de fysiotherapeut de mogelijkheid biedt om hem of haar vrijblijvend te kunnen ontmoeten. Een goed voorbeeld hiervan is een inloopspreekuur.

4.  Bespreek, bij voorkeur persoonlijk en vooraf, jouw klacht en stel vragen
Het is handig om bijv. in een inloopspreekuur of eventueel telefonisch jouw klacht kort te bespreken. Stel daarbij gerichte algemene vragen. Zo kan je echt nader kennis maken. Leg je meteen je klacht voor dan is het gevaar dat het antwoord alleen maar is dat je even langs moet komen voor een afspraak. Stel bij ieder antwoord op jouw vraag jezelf af of dit past bij hoe jij behandelt wilt worden. Vragen die je, zonder meteen specifiek te worden, kan stellen zijn:

 • Kan je mij helpen/begeleiden/kennis geven over hoe ik mijn klacht weer onder controle kan krijgen?
 • Hoe gaan we dit samen aanpakken?
 • Hoeveel tijd per behandeling plan je voor  mij in?
  Een eerste behandeling van 20 minuten is relatief kort als er echt aandacht moet zijn voor jou en jouw klacht. Let wel, in deze tijd zit het invoeren van jouw gegevens in de computer, het uitvragen van jouw klacht (anamnese), het opstellen van een behandelplan, het leren kennen van jou als persoon en het daadwerkelijk behandelen.  45 maar liever 60 minuten is een goede behandel tijd voor de eerste behandeling. Sommige therapeuten verdelen de eerste behandeling over twee afspraken. Stel jezelf ook hierbij de vraag of je dit wenselijk vindt. 30 minuten voor de vervolg behandeling is een juiste tijdsduur. 

Des te transparanter de fysiotherapeut, des te meer helder is de weg die je hebt te gaan. 

5. Wie betaalt jouw behandeling: de verzekeraar of jijzelf?
Fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. De uitzondering hierop zijn enkele chronische klachten die uit de basis verzekering vergoedt worden. Klik hier als je wilt weten welke dit zijn en hoe dit werkt.

Let op! Het is niet altijd zo dat de fysiotherapeut of fysiotherapie praktijk een contract heeft met alle verzekeraars. Elk jaar veranderen de eisen en contracten van de verzekeraars. Kijk op de website of informeer telefonisch of de therapeut/praktijk een contract heeft met jouw verzekeraar.

Betaal je de behandeling zelf? Kijk dan goed naar de informatie op de website. Vaak zijn de tarieven van fysiotherapeuten onduidelijk en weinig transparant. De prijs van het eerste consult bestaat altijd uit de volgende onderdelen:

 • Screening
  De fysiotherapeut stelt vragen (screnen) om vast te stellen of er indicaties (de zogenaamde rode vlaggen) zijn waardoor de fysiotherapeut je eerst moet doorverwijzen naar een andere zorgverlener.
 • Intake na screening OF
  Aan de hand van vragen over jouw lichamelijke klacht stelt de fysiotherapeut een zogenaamde anamnese. Dit gebruikt hij/zij voor het opstellen van een behandelplan
 • Intake na verwijzing
  Dit is hetzelfde als ‘intake na screening’, echter ben je op verwijzing van de huisarts bij de fysiotherapeut gekomen.
 • Behandeling/consult

Tel de verschillende prijzen van deze drie onderdelen bij elkaar op en je weet wat jouw eerste behandeling kost. Sommige fysiotherapeuten verdelen de drie onderdelen over twee afspraken. Bedenk of je dit wenselijk vindt.

6. De eerste indruk: wat als het niet klikt
De eerste indruk is voor meer dan 90% gebaseerd op non verbale communicatie. Luister dus naar je gevoel. Klikt het niet, dan klikt het niet. Maak dit bespreekbaar. Wellicht is er in het team binnen de prakijk, met de filosofie die jou aanstaat, wel een therapeut met wie je wel direct een klik ervaart. Zo niet, schroom niet om naar een andere praktijk/therapeut over te stappen. Een persoonlijke klik vergroot de kans op een succesvol herstel.

7. Welke aanvullende vragen kan je stellen tijdens een inloopspreekuur of eerste behandeling
Deze aanvullende vragen kan je stellen tijdens een inloopspreekuur of eerste behandeling:

 • Welke doelgroep behandel je voornamelijk?
 • Ben je bekend met het behandelen van mijn soort problemen en hoeveel heb je er hiervan al gezien?
 • Via welk netwerk komen de meeste mensen bij jullie?
 • Hoeveel behandelingen zijn er gemiddeld nodig bij jullie voor mijn probleem? Of: Hoe lang duurt een gemiddeld behandeltraject bij jullie en hoe ziet die eruit?
 • Welke stappen verwacht je van mij als patiënt in het herstel?
 • Binnen welke termijn verwacht je, als alles spoedig en zonder tegenvallers verloopt, resultaat te hebben?
 • Wat kan ik van je verwachten om mijn klachten zelf onder controle te houden nadat ik ben uitbehandeld?
 • Hoe ben je makkelijk te bereiken voor vragen en hoe snel reageer je hier op?
 • Als het herstel niet gaat zoals verwacht, wanneer is er dan een afkap punt om verder beleid te maken?
 • Met welke disciplines aanverwant aan jou therapie, werk je samen of ben je bekent mee?

Wees kritisch op het antwoord op jouw vragen. Het gaat immers over jouw lichaam en gezondheid!

8. 100% garantie op herstel: er is geen garantie
Laat over het algemeen de fysiotherapeut links liggen die beweert de behandeling te hebben die voor iedereen met die diagnose of dat probleem dé oplossing biedt. Niemand is in staat jou 100% garantie te geven voor herstel.

Zoals je leest, jij hebt het voor het kiezen. Kort samengevat:

 1. Het gaat om jouw lichaam en gezondheid! Investeer daarom extra tijd in het vinden van de juiste fysiotherapeut. Dit vergroot jouw kansen op een succesvol herstel.
 2. De vraag is, past de fysiotherapeut bij mij als persoon. Zoals eerder aangegeven heeft onderzoek aangetoond dat dit een belangrijke succesfactor is bij herstel.
 3. Informeer bij meerdere fysiotherapeuten en stel vragen, bij voorkeur persoonlijk en nog voordat je onder behandeling gaat bij een fysiotherapeut. Het inloopspreekuur is daarbij een goede mogelijkheid.

Succes met jouw keuze!

10 Comments

 1. Helder stappenplan. Ik denk ook dat om fysiotherapie succesvol te laten verlopen, het belangrijk is om een goede band op te bouwen met de fysio. Ik denk dat het een onderschat element is, maar het is voor mij wel iets waar ik een fysiotherapeut op selecteer.

  • Hallo Daniel,
   Wanneer je eenmaal de fysiotherapeut hebt gekozen is een band opbouwen zeker ook belangrijk. Het daarvoor uitkiezen van de juiste fysiotherapeut is dit stappenplan handig.
   Hartelijke groet,
   Maaike

 2. Bedankt voor het artikel. Als je veel sport is fysiotherapie onmisbaar. Dit is een overzichtelijk stappenplan.

  • Dank je wel voor jouw compliment Nicolas.

   Groetjes Maaike

 3. Heel volledige informatie over de keuze van een fysiotherapeut die bij mij op een knop drukt. Ooit had ik er een die mij constant verweet dat ik mij niet ontspande. Bijna zou ik gaan denken dat het aan mij lag, maar het lag aan de therapeut of in ieder geval aan onze interactie. Veranderen van therapeut bleek de juiste oplossing.

 4. Ik heb ook een fysio therapeut waarbij ik absoluut geen enkele klik heb, ik heb gevraagd om in die zelfde praktijk naar iemand anders waar ik eerder ook was en waar wel een klik was.Maar nou schiet ik te kort in mijn goede behandeling omdat die peut het niet pcies weet. ik heb het bespreekbaar gemaakt ..maar hij zegt dat hij goed luistert (not) en mij wel hoort. merk ik weinig van. ook krijgt vergelijking met andere patienten. pfff enz. enz. wat is het beste wat ik kan doen .. opstappen?

  • Hallo Ikke,

   Dank voor je vraag. Wij hebben je een email gestuurd zodat we je een persoonlijk antwoord kunnen geven.

   Vitale groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

 5. Precies waar ik op naar zoek was! Ik heb een fysiotherapeut nodig, maar weet niet echt waar ik op moet letten. Deze informatie komt daarom goed van pas.

 6. Bedankt voor het delen van de tips voor het vinden van een fysiotherapeut. Het is inderdaad verstandig om te letten op openingstijden. Ik werk zelf vijf dagen per week en was blij dat mijn vorige therapeut ook ‘s avonds werkte. Zo kon ik mijn sessies gemakkelijk plannen.

 7. Ik geloof dat je vooral moet kijken naar de specialist die jouw specifieke klacht het beste kan behandelen. Een persoonlijk gesprek is overigens ook fijn, zodat je een goede indruk kan krijgen van eventueel behandelplan. Zelf heb ik overigens gekozen voor een therapeut die bij mij in de buurt woont. Dit scheelt mij veel reistijd.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *