Lenig of hypermobiel?

‘Zo hé, wat ben jij lenig? Dat is handig!’ Of toch niet? Hypermobiliteit is een lastige lijfelijke aandoening die extreme vormen kan aannemen.

Veel voorkomende signalen zijn, onhandigheid, ofwel, dingen laten vallen, overal tegenaan lopen of struikelen. Daarnaast zwikken mensen met hypermobiliteit in hun enkels met regelmaat hun enkels. Maar ook schouders (iets) uit de kom of wervels die keer op keer een verkeerde positie aannemen zijn erg lastig. De orthopedisch manueel therapeut kan zeker wat voor je betekenen want op het moment dat een gewricht uit het lood staat, ofwel klem staat uit zijn gewricht, heb je eerder een beperking.  Een orthopedisch manueel therapeut kan je daarbij helpen om dit weer op zijn plek te zetten.

Dat kan ik prima zelf

‘Dat kan ik prima zelf’, horen wij regelmatig in de praktijk.  Met een bepaalde beweging maakt de persoon zelf het gewricht weer los. Maar wij zien daarbij eigenlijk dat het vastzittend gewricht juist vast blijft zitten. Door de beweging komt boven of onder het vastzittende segment een zgn klik waardoor het lijkt te zijn opgelost. Echter hiermee manipuleer je en vergoot je de bewegelijkheid van het al te veel bewegende gewricht. Het gaat juist om dat segment wat vast zit.

Korte termijn oplossing

Helaas zijn er veel mensen die alleen “even” het gewricht weer op zijn plek laten zetten. Dit kan en is prima om te laten doen maar helaas zal dit een korte termijn oplossing zijn. Wanneer je niks aan de hypermobiliteit doet, is het afwachten totdat het weer mis gaat. Trainen is hierbij de sleutel. De sleutel wanneer je traint vanuit een systeem van bewegen waarbij je kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen samen laat komen. Dit zijn voorwaarden om te komen tot stabiliteit hetgeen de tegenhanger is van labilitet/ hypermobiliteit.

Lange termijn oplossing met echografie

Binnen Actifytaal is afgesproken dat er, als we praten over core stablity en hypermobiliteit, er altijd gebruik wordt gemaakt van echografie. Dit is voor ons en de mensen die bij ons komen een heel gericht onderzoek om inzicht te krijgen in welke spieren er nu nodig zijn om echt met stabiliteit te gaan trainen. Tijdens deze echografie zien wij, en de klant met ons, de aanspanning van spieren en hiermee het gevoel wat nodig is om te komen tot verdere controle en dus stabiliteit.

Hoe weet je of hypermobiel bent?

In de fysiotherapie gebruiken wij hiervoor de score van Beighton. Hiermee kan je ook zelf checken of je een hypermobiliteit hebt.

Test 1 voor hypermobiele gewrichten

Leg je pols en hand ontspannen op de tafel. Of houdt je pols in de lucht maar in een neutrale positie. Probeer vervolgens met je andere hand je pink te buigen naar je handrug waarbij je pols in een neutrale positie blijft.

Doe dit zowel voor je rechter als linker pink. Wanneer je pink verder kan buigen dan een hoek van 90 graden scoor je een punt. Je kan dus zowel voor links als rechts een punt scoren.

 

Test 2 voor hypermobiele gewrichten

Kan je jouw duim tegen de voorkant van je onderarm buigen? Hierbij mag je jouw pols buigen. Probeer dit bij beide duimen.

Wanneer je jouw duim tegen de voorkant of binnenzijde van je arm kan bewegen scoor je een punt. Scoor weer zowel je linker als je rechter kant.

 

Test 3 voor hypermobiele gewrichten

Kan je jouw elleboog naar achteren doorbuigen? Strek je armen helemaal uit en kij naar de hoek van je elleboog. Bij de meeste mensen zal je arm recht zijn, maar het kan zijn dat je elleboog door kan buigen naar achter.

Als je elleboog voor meer dan 10 graden naar achteren kan buigen scoor je een punt. Scoor weer zowel je linker als rechter arm.

Test 4 voor hypermobiele gewrichten

Kan je jouw knieën naar achteren doorbuigen? Strek je beide benen helemaal waarbij ze in het slot komen te staan. Kijk vervolgens naar de hoek van je knieën. Bij de meeste mensen zijn de knieën recht, maar het kan zijn dat je knieën verder door naar achter kunnen buigen.

Als jouw knieën voor meer dan 10 graden naar achteren kunnen buigen scoor je een punt. Scoor weer zowel je linker als je rechter been.

Test 5 voor hypermobiele gewrichten

Kan je met jouw handen plat op de grond neer leggen met gestrekte knieën? Ga staan waarbij je de knieën helemaal recht houd. Buig vervolgens voorover en beoordeel of jouw handen helemaal plat op de grond kunnen liggen.

Kan je jouw handen plat op de grond neerleggen dan scoor je een punt!

 

 

Conclusie hypermobiele gewrichten

De testen volgens Beighton geven je een indicatie hoe mobiel je bent. Er is sprake van gegeneraliseerde hypermobiliteit wanneer een score van > 4 voor mannen en > 5 voor vrouwen behaald wordt. Op basis van de score worden drie subgroepen bepaald: niet hypermobiel (score 0-3), hypermobiel (score 4-6) en extreem hypermobiel (score 7-9).

Scoor je hoog op bovenstaande punten en testen dan kan het verstandig zijn om je mobiliteit verder te laten onderzoeken. Dit kan je doen in overleg met je huisarts of bij jouw fysiotherapeut.

 

4 Reacties

 1. Monique van Hooijdonk schreef:

  Hallo
  Ik vroeg me af of deze behandeling ook vergoed wordt door de ziekenfonds?

  • Maaike schreef:

   Hallo Monique,

   De behandeling wordt vergoedt uit de aanvullende verzekering.

   Mocht je nog vragen hebben dan horen we je graag.

   Vitale groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

 2. Caner schreef:

  Ik heb dus 4 punten,
  De klachten die ik heb is dat mijn nek altijd kraakt als ik naar rechts kijk en mijn hoofd naar achter gooi/doe ook kraken mijn polsen heel erg, dit allebei doet geen pijn, doktoren hebben niks kunnen vinden, is dit schadelijk?

  • Maaike schreef:

   Hallo Caner,

   Dank voor jouw reactie. De algehele stelregel is dat als het kraakt en het doet geen pijn, dat het geen kwaad kan. Echter lijkt het mij wel zinvol om een lichamelijk onderzoek te laten uitvoeren door een gespecialiseerd therapeut. Dit kan de manueel therapeut zijn.

   Hartelijke groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *