Carpaal tunnel syndroom

Heb je wel eens een scherpe pijn in je vingers? Misschien laat je wel eens plotseling iets uit je handen vallen of heb je een onverklaarbaar doof gevoel aan de handpalmen. Mogelijk heb je dan last van een vernauwing in de carpale tunnel in je pols. Wij vertellen je meer over de klachten, symptomen en wat de fysiotherapeut voor je kan doen.

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Klachten » Carpaal tunnel syndroom

Wat is carpaal tunnel syndroom en hoe ontstaat het?

Bij carpaal tunnel syndroom (CTS) knelt de middelste handzenuw ter hoogte van de pols door een vernauwing in de carpale tunnel. De voorzijde van de carpale tunnel is een peesplaat tussen de pink en de duim. De achterzijde is een bottenstructuur van verschillende hand- en polsbotjes. Hier tussendoor loopt een nauwe doorgang, van zenuwen en pezen, vanuit de onderarm naar de hand. Een langdurig ongunstige werkhouding of veel herhalende bewegingen kunnen de peesplaat strakker doen staan en de zenuw nervus medianus beknellen.

Klachten
verminderen?

De peesplaat kan ook om andere reden zwellen. Bijvoorbeeld wanneer vochtophopingen optreden door een zwangerschap, schildklieraandoeningen of diabetes. Ook kan een val of botbreuk een botstukje verschuiven, met druk in de carpale tunnel als gevolg. Daarom is het altijd belangrijk om ernaar te laten kijken door een specialist.

Symptomen en klachten van het carpaal tunnel syndroom

Verminderd gevoel, tintelingen of pijn in de handpalm, vingertoppen of vingers- behalve bij de pink. Deze symptomen kunnen voortkomen uit een beknelling van de zenuwen. De pijn kan mogelijk uitstralen naar de onderarm, elleboog of zelfs de schouder. Uitstralende pijn treed voornamelijk ’s nachts op, als reactie wanneer de hand en pols overdag flink belast zijn. Het is mogelijk dat CTS optreedt in beide handen. Mocht het in beide handen aanwezig zijn, zal de therapeut ook altijd je nek onderzoeken. Hier kan ook een zelfde soort symptoom naar de handen toetrekken.

Kun je zelf testen of je carpaal tunnel syndroom hebt?

Er bestaan verschillende manieren om zelf te kunnen testen of je last hebt van carpaal tunnel syndroom. Met de test van Phalen en de test van Tinel kun je dit zelf toetsen. Artsen of therapeuten gebruiken deze tests ook.

Test van Phalen

Buig de polsen richting de achterkant van je onderarmen, zodat de onderarm en hand een rechte hoek maken. Duw de rug van beide handen stevig tegen elkaar. Houd dit even vast. Voel je meer tintelingen? Dan is er kans dat je carpale tunnel knelt.

Test van Tinel

Tik meerdere malen op de binnenkant pols ter hoogte van de carpale tunnel. Dit is op de overgang tussen pols en hand. Als hierbij doofheid, tintelingen of pijn ontstaan kan het zijn dat je het syndroom hebt.

Afspraak maken voor CTS behandeling

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van artrose en het stabiel houden van jouw gewrichten? Maak dan een afspraak voor een intake. Wij nemen je specifieke klacht uitgebreid met je door en behandelen direct.

Wat kan Actifytaal voor je betekenen bij carpaal tunnel syndroom?

Behandeling van de klachten kan verlichting geven en na een periode zelfs de klachten doen verdwijnen. Dit is vooral het geval bij overbelasting van de peesplaat, maar zeker ook na een val, verzwikking of verdraaiing. Een juiste balans in activiteiten en oefeningen kunnen de klachten snel doen verminderen. Medical taping  kan de spieren en pezen in de pols voldoende rust geven om de klachten te verminderen. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk. Een fysio kan je dan ondersteunen met oefentherapie bij het herstelproces. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan onze revalidatietherapie pagina.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Onze
werkwijze

Het team | Actifytaal

Interessante
blogs

Help je weerstand een handje tijdens de coronacrisis

Nu wij allemaal met het beperken van gezondheidsrisico’s bezig zijn, is het belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen om je weerstand op peil te houden. Hoewel de