Nekpijn

Kan je jouw hoofd minder goed bewegen door stijfheid of pijn in je nek? Nekklachten zijn erg vervelend en hinderen je dagelijkse bezigheden. Er zijn veel oorzaken mogelijk voor nekklachten. Of het nu plotseling ontstaan is door een ongeluk of meer geleidelijk, bijvoorbeeld door overbelasting.

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Klachten » Nekpijn

Hoe ontstaan nekklachten?

Spanningen, overbelasting, vallen, stoten kunnen allemaal oorzaken zijn van nekpijn. Bijna iedereen heeft wel eens nekpijn. Je hebt bijvoorbeeld je nek verrekt of door stress zijn je spieren stijf en gespannen. Meestal is het echter niet duidelijk wat de klachten precies veroorzaakt. Je staat op uit bed met klachten aan je nek en gaat er al snel vanuit dat je verkeerd gelegen hebt.

Klachten
verminderen?

Wat te doen bij pijn in de nek?

Blijven bewegen kan stijfheid en pijn verlichten. Dit kan wat ongemakkelijk aanvoelen, daarom is het ook van belang goed te blijven voelen wat voor jou werkt. Vooral wanneer je nek stijf voelt, kan het helpen om je hoofd voorzichtig van voren naar achter en van je linkerschouder naar de rechter te bewegen. Hiermee rek je de spieren in de nek. Lukt dat niet of is het te gevoelig? Gun je nek dan rust. Warmte en paracetamol kunnen de pijn ook verzachten en je helpen in beweging te blijven.

Houdt de nekpijn langer dan twee tot vier weken aan, verergert de pijn of treed er pijn of krachtverlies op in de arm? Dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Ontstaat de pijn plotseling en heb je bijvoorbeeld ook veel hoofdpijn en koorts dan kun je ook het best direct je huisartsenpraktijk bellen.

Nekpijn bij artrose?

Wanneer het kraakbeen in de nek verslijt, kan het chronische pijn in de nek tot gevolg hebben. Heb je last van artrose? Ook bij pijnklachten door artrose helpen we je om je gewrichten stabiel en soepel te houden. Zo kun je verantwoord in beweging blijven.

Nekpijn bij een nekhernia

Is één van je tussenwervelschijven beschadigd en heb je last van een nekhernia? Een bewegingsprogramma afgestemd op jouw situatie kan de spieren rondom deze wervels versterken en je hierdoor helpen om bewegen minder pijnlijk te maken.

Whiplash

Een whiplash is een plotseling trauma op de nek omdat het hoofd snel op en neer geslingerd wordt. Hierdoor ondervinden wervels en spieren in de nek veel druk en tractie wat verschillende symptomen tot gevolg kan hebben. Zo kan je nek- of hoofdpijn hebben, maar ook geheugenverlies, verminderd gezichtsvermogen, duizeligheid, vermoeidheid of overgevoeligheid voor licht.

Wat te doen bij Whiplash?

Het is belangrijk om te analyseren hoe ernstig het letsel is. Een whiplash komt meestal voor bij trauma. Vaak komt er daarom eerst medische zorg aan te pas in de vorm van EHBO of huisarts, en kan een fysiotherapeut daarna helpen om de pijnklachten te verminderen. Pas na een aantal dagen worden de functies van de nek behandeld en pas na weken wordt de belastbaarheid van de nek voorzichtig opgebouwd.

Torticollis

Vooral kinderen en jongvolwassenen hebben last van deze aandoening die ook wel scheefhals of draaihals genoemd wordt. Door stijve spieren en een pijnlijke nek gaat het hoofd scheef staan. Bij torticollis zorgt weefselzwelling aan de buitenkant van de tussenwervelschijf van de nek ervoor dat de nek pijnlijk wordt. De nekspieren spannen aan om de pijn te verminderen waardoor het hoofd vaak gekanteld wordt. Torticollis kan worden veroorzaakt door het beklemmen van doorbloed weefsel door een verkeerde beweging of langdurig verkeerde houding.

Wat te doen bij Torticollis?

De klachten voor torticollis verdwijnen meestal vanzelf. Het behandelen van de spierspanning kan de pijn verlichten en zorgen dat er wat meer bewegingsvrijheid ontstaat.

Afspraak maken voor een behandeling tegen nekpijn

Wil je meer weten over jouw nekklachten? Wij pakken de oorzaak van jouw pijn aan, niet de symptomen. Maak een afspraak voor een uitgebreide diagnose. De fysiotherapeuten en manueel therapeuten van Actifytaal pakken samen met jou blijvend je klachten aan.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij nekpijn?

Een fysiotherapeut kan helpen bij nekpijn door de juiste diagnose te stellen. Hierdoor weten we zeker dat we je pijn effectief aanpakken. Twijfel je over wat je nekpijn veroorzaakt heeft, neem contact met ons op voor een eerste afspraak of kom naar het gratis inloopspreekuur om je klachten vrijblijvend te bespreken.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Onze
werkwijze

Het team | Actifytaal

Interessante
blogs

Dokter Google weet wat ik heb! Of toch niet… altijd.

Laatst kwam een jongeman in het inloopspreekuur. Klachten aan zijn knie en het speelde al een week of 4, zo meldde hij zich. De oorzaak onbekend. Zijn hulpvraag was: ‘wat