(Spannings)hoofdpijn

Van licht drukkende pijn tot zware bonzende steken aan het hoofd. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Vaak gaat het wel over met rust of een aspirientje. Toch is er hoofdpijn waar de fysiotherapeut je bij kan helpen. Vooral als je regelmatig last hebt van klachten die aanhouden, verergeren of je dagelijks leven beïnvloeden. Actifytaal behandelt effectief en snel bij klachten rondom spanningshoofdpijn.

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Klachten » Spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn?

Deze drukkende pijn begint aan de achterkant van je hoofd, bij de nek. Het voelt als een knellende band aan beide kanten van je hoofd. De precieze oorzaak is onzeker. Vaak ligt stress ten grondslag aan de klachten, maar dit is niet altijd het geval. Wel is het zo dat spanning de klachten kan verergeren. De pijnklachten gaan vaak gepaard met stijve nek- of schouderspieren. Hierdoor wordt het ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd.

Andere factoren kunnen de hoofdpijn verergeren, zoals:

  • Vermoeidheid door weinig slaap
  • Een verkeerde lichaamshouding, verkeerde til-houding of te lang stilzitten
  • Overmatig gebruik van cafeïne
  • Triggerpoints en spierknopen in spieren door overbelasting
  • Angst of ergens tegenop zien
  • Erfelijkheid: verminderde grijze stof in de hersengebieden die in contact staan met pijn, kan leiden tot chronische spanningshoofdpijn

In tegenstelling tot migraine, zijn overgevoeligheid voor licht of geluid, misselijkheid of verergerde klachten bij inspanning geen symptomen van spierspanningshoofdpijn.

Klachten
verminderen?

Naast spanningshoofdpijn, zijn er ook andere vormen van hoofdpijn die vaak effectief behandeld kunnen worden door je fysiotherapeut. Migraine, maar ook hoofdpijn door een nekbeperking, kunnen na behandeling duidelijke verbetering geven.

Wat te doen bij spanningshoofdpijn?

De meeste tips tegen hoofdpijn, werken ook tegen spanningshoofdpijn. Bijvoorbeeld een gezonde levensstijl, voldoende frisse lucht en voldoende ontspanning. Echter, doet vooral een gerichte massage wonderen op korte termijn! Ook dry needling is bewezen effectief. Wanneer de spieren meer ontspannen zijn, kan er met gerichte opbouw van belastbaarheid blijvend resultaat worden behaald. Daarvoor kan je naar de fysiotherapeut. Onze fysio’s weten namelijk precies welke stijve spieren de spanning veroorzaken (triggerpoints) en maken deze weer soepel. Daarna werken we met een bewezen oefenprogramma om resultaat te behouden.

Maak een afspraak voor een behandeling tegen hoofdpijn

Vervelende hoofdpijnklachten blijvend oplossen? Onze fysiotherapeuten helpen je graag met het losmaken van gespannen spieren en het opbouwen van de belastbaarheid van nekspieren.

Behandeling tegen hoofdpijn door de fysiotherapeut

Een spanningshoofdpijn behandeling bij Actifytaal bestaat altijd uit een onderzoek, naar aanleiding van je vooral ingevulde online vragenlijst, behandeling en versterking van je spieren. Op deze manier zoeken wij gericht uit welke vorm van hoofdpijn je hebt en hoe we je het best kunnen helpen. Naast doeltreffende massages helpen we je met (online) oefeningen om je houding te verbeteren en de spieren te versterken die snel verkrampen en de pijn veroorzaken. Zo voorkomen we toekomstige klachten en gaan we samen voor maximaal herstel.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Onze
werkwijze

Het team | Actifytaal

Interessante
blogs

Help je weerstand een handje tijdens de coronacrisis

Nu wij allemaal met het beperken van gezondheidsrisico’s bezig zijn, is het belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen om je weerstand op peil te houden. Hoewel de