Op wintersport: wat dekt je zorgverzekering?

Wintersport

Elk jaar gaan ruim een miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Als je op wintersport gaat, is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zéker als je gaat skiën of snowboarden. Wat dekt je zorgverzekering als je een ongeluk krijgt tijdens het wintersporten?

Nederlands tarief

Als je een ongeval krijgt tijdens de wintersportvakantie, worden niet altijd alle medische kosten vergoed vanuit de basisverzekering. De Nederlandse basisverzekering is namelijk gebaseerd op het Nederlands tarief. Dit betekent dat je zorgkosten in het buitenland tot maximaal het Nederlandse tarief vergoed krijgt. Kom je in Zwitserland in het ziekenhuis te liggen? Dan kan een operatie wel drie keer zo duur zijn als in Nederland. Ook loop je in wintersportlanden het risico dat je in een dure privékliniek terecht komt. De medische kosten boven het Nederlands tarief moet je dan aanvullend verzekerd hebben om deze vergoed te krijgen, óf zelf betalen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Als je niet aanvullend verzekerd bent kan dit je al snel duizenden euro’s kosten.

Aanvullende buitenlanddekking

Boven op de verplichte basiszorgverzekering kun je aanvullend medische hulp in het buitenland verzekeren. Hiermee zijn de medische kosten die boven het Nederlands tarief uitkomen (voor een deel) gedekt. Dit is dus zeker aan te raden als je op (wintersport)vakantie gaat naar een land waarin de tarieven hoger liggen dan in Nederland. Voor zo’n aanvullende dekking betaal je minimaal € 4,50 per maand. Dit is niets vergeleken met de onverwachte kosten waarvoor je kunt komen te staan als je hiervoor niet aanvullend verzekerd bent.

Repatriëring

Heb je een ongeluk gehad tijdens je wintersportvakantie waardoor je direct terug moet naar Nederland? Als je aanvullend bent verzekerd dan wordt medisch noodzakelijk vervoer,  naar Nederland, ook wel repatriëring genoemd, vergoed. Check van tevoren of dit bij jouw aanvullende verzekering – of de verzekering die je voor ogen hebt – het geval is, want de dekking van aanvullende verzekeringen verschilt per zorgverzekeraar.

Medische noodzaak

Als je een ongeluk krijgt tijdens je wintersportvakantie, waardoor je niet meer kan skiën en snowboarden, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk naar huis. Als er geen medische noodzaak is, wordt deze terugreis niet vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Daarom kan het verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten met wintersportdekking én dekking voor geneeskundige kosten. Hiermee wordt de terugreis na een ongeluk namelijk ook vergoed zonder medische noodzaak.

Reisverzekering

Een reisverzekering met wintersportdekking en dekking voor geneeskundige kosten heeft nog meer voordelen. Zo worden vaak de kosten die je kwijt was aan skipassen, de huur van materiaal en de lessen vergoed als je door ziekte of een ongeval niet meer kan skiën en snowboarden. Daarnaast zijn de kosten voor een helikoptervlucht vanaf de piste naar het ziekenhuis gedekt – dit vluchtje kost al snel € 300 tot € 600 en wordt doorgaans niet vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Sommige reisverzekeringen vergoeden ook (een deel van) het verplichte of vrijwillige eigen risico van de zorgverzekering. Check dit altijd bij het afsluiten van een reisverzekering.

Verzekeringspas

Neem als je op wintersportvakantie gaat altijd je zorgverzekeringspas mee. Bij veel Nederlandse zorgpassen staat op de achterkant een gedeelte met de European Health Insurance-gegevens (EHIC). Hieraan kunnen buitenlandse zorgverleners herkennen dat je verzekerd bent voor medische zorg in het buitenland en hebben ze direct inzicht in al jouw verzekeringsgegevens. Zo kunnen de zorgkosten gemakkelijk gedeclareerd worden bij jouw zorgverzekeraar. Staan deze EHIC-gegevens niet op je zorgpas? Dan kun je een European Health Insurance Card aanvragen bij je zorgverzekeraar of bij het Zorginstituut Nederland.

Controleer je verzekeringen

Wees je bewust van de risico’s die bij een wintersportvakantie komen kijken. Check voordat je op wintersport gaat altijd of je hier goed voor verzekerd bent. Kijk met een scherpe blik naar de dekking en de voorwaarden van je verzekering. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Je bent bij sommige verzekeraars bijvoorbeeld niet verzekerd als je off-piste gaat. Wil je een nieuwe verzekering afsluiten? Vergelijk dan altijd verschillende zorgverzekeringen op prijs én kwaliteit.

Bron: Pricewise.com

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *