Tennisarm of tenniselleboog

Doet de buitenkant van je elleboog veel pijn en straalt deze pijn uit naar je onderarm, pols of hand? Het kan zijn dat je last hebt van een tennisarm. Een gekke naam misschien omdat deze blessure lang niet altijd wordt veroorzaakt door tennissen, maar door herhalende bewegingen waarbij je de onderarmspieren veelvuldig gebruikt.

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Tennisarm of tenniselleboog

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm wordt ook wel tenniselleboog genoemd. Dit komt omdat de pijnklachten vooral in de elleboog aanwezig zijn. De aanhechtende pezen in het bot rondom de elleboog zijn bij een tennisarm geïrriteerd door het veelvuldig gebruiken van de spieren in de onderarm. Deze spieren noemen wij de extensoren en zijn met pezen verbonden aan de bovenarmspieren. De pijnklachten aan de pezen kunnen geleidelijk optreden, bijvoorbeeld wanneer het peesweefsel over langere tijd aftakelt door overbelasting, maar er kan ook sprake zijn van acute klachten bijvoorbeeld bij een verdraaiing of na een val.

Klachten
verminderen?

Tennisarm symptomen en oorzaken

De meeste mensen met een tenniselleboog ervaren pijn, druk of krachtverlies vanaf de elleboog naar de hand. De grootste druk en pijn is vaak te voelen ter hoogte van je elleboog aan de buitenzijde. (de binnenzijde staat namelijk beter bekend als golverselleboog). Deze pijn kan bijvoorbeeld verergeren wanneer je iets tilt met gestrekte armen of gewoonweg bij het strekken van je arm of het ballen van de vuist. Deze peeskwetsuur wordt veelal veroorzaak door het vaak aanspannen van de onderarmspieren, hoe licht dat ook lijkt te zijn. Hierdoor komt er veel druk te staan op de pezen die de onderarm met de bovenarm verbinden. Denk hierbij aan klusjes in huis zoals schilderen, langdurig bureauwerk of.. juist, tennis.

Tennisarm en werken

Vaak rijgen we de vraag of het verstandig is door te werken met klachten van een tenniselleboog. Dit is geheel afhankelijk van de intensiteit en problemen die je ervaart. Ook het type werk is allesbepalend. Een aanrader is in ieder geval om zoveel als mogelijk variatie in werk, houding en aanspanning te maken. De hele tijd je spieren in de spanning houden terwijl je hand boven de muis zweeft als hij niet gebruikt wordt, is een veelvoorkomende trigger voor langdurige of zelfs chronische klachten. Als je hierin kan wisselen, en met regelmaat de polsen, onderarmen kan bewegen, is ons advies om vooral lekker bezig te blijven. Thuis zitten, maakt de aandacht op het probleem vaak alleen maar groter en dus vervelender. Overleg wel altijd met je fysiotherapeut en werkgever wat de mogelijkheden zijn.

Second opinion voor je tennisarm

Wanneer klachten niet overgaan, kan het zijn dat je gewrichten door de irritatie niet naar behoren bewegen. Als reactie daarop zie je vaak dat spieren zich gaan verkrampen, waardoor je een tenniselleboog kan ontwikkelen. Soms is het noodzakelijk om bij de manueel therapeut te checken of dit in jouw geval aan de orde is. Vandaar dat wij bij Actifytaal altijd samenwerken met verschillende specialisten. Hierdoor krijg je de fysiotherapeut of manueel therapeut, welke in elkaars verlengde werken.

Test jezelf: Heb jij last van een tennisarm?

Zelf toetsen of je last hebt van een tennisarm kan gemakkelijk door het aanspannen van de onderarm terwijl je tegelijkertijd de elleboog strekt. Denk bijvoorbeeld aan iets tillen boven je hoofd. Verergert hiermee de druk of pijn aanzienlijk? Dan is er grote kans dat je last van een tenniselleboog hebt.

Tennisarm verhelpen? Maak een afspraak bij Actifytaal!

Om van een tenniselleboog af te komen, is het belangrijk om te blijven bewegen terwijl je de pezen niet verder belast. Een therapeut kan je helpen met passende oefeningen om soepele spieren en pezen te bevorderen. Ondersteunende middelen zoals dry needling, medische tape en de opbouw van belastbaarheid helpen je de klachten op afstand te houden. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak als je een tenniselleboog vermoedt, de klachten kunnen langdurig worden van aard.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Onze
werkwijze

Het team | Actifytaal

Interessante
blogs

Online fysiotherapie

Uit de persconferentie van 23 maart werd nog extra benadrukt dat de inzet van fysiotherapie juist ook in deze tijden nodig is en blijft om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten