Wat is manuele therapie en wat kan het voor jou betekenen?

manuele therapie

Manuele therapie is een vervolgstudie na de fysiotherapie. Naast het fysiotherapeutische gedachtengoed is de manueel therapeut gericht op het behandelen van gewrichten in de totale keten van bewegen. Klachten die zich uiten in bijvoorbeeld de kie, kunnen elders uit het lijf vandaan komen. De manueel therapeut is de aangewezen specialist om dit in kaart te brengen en beleid hierop te maken. Binnen Actifytaal werken alle therapeuten in elkaars verlengde. Zo krijg je altijd de juiste specialist op het juiste moment. Hierdoor doen wij er alles aan om de pijn of beperking zo snel als mogelijk te doen afnemen. 

Hoe werkt manuele therapie?

Elk persoon heeft een voorkeur patroon van bewegen. Dit is ontstaan uit specifieke ervaringen, sportspecifiek of wellicht wel pijn gerelateerd. Wanneer het werkelijke bewegingspatroon afwijkt van deze voorkeur, kan dit lichamelijke klachten veroorzaken. Manuele therapie is gericht op het verminderen van dit verschil tussen het werkelijke en het ideale bewegingspatroon. Voordat je kennis maakt met onze therapeuten, heb je eerst een online vragenlijst ingevuld. Aan de hand hiervan neemt de therapeut dit met je door, stelt zijn specifieke vervolgvragen en zal een onderzoek doen naar jouw voorkeurshouding en patroon van bewegen. Pas dan volgt de behandeling, welke kan bestaan uit het welk bekende manipuleren, ofwel kraken van gewrichten om deze weer te kunnen laten bewegen in zijn voorkeurspositie. Manueel therapie zien wij niet als oplossing. Wel kan de manueel therapeut voorwaarden creëren zodat jij weer verder kan gaan in herstel. Hierdoor zullen de lichamelijke klachten verminderen.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Manuele therapie valt bij zeer veel verschillende klachten toe te passen, onder andere:

  • Duizeligheid
  • Heupklachten
  • Hoofdpijn
  • Lage-rugklachten
  • Nekpijn
  • Schouderklachten
  • Tenniselleboog
  • Bekkenklachten
  • Maar zeker ook alle klachten waar weinig tot geen effect is bij de fysiotherapie

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Velen van ons duiden het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie in de wijze waarop je wordt behandeld. Er wordt bij manuele therapie gebruik gemaakt van andere specifieke technieken dan bij fysiotherapie. Deze specifieke technieken bij manuele therapie worden manipulaties genoemd. Dit is een mobilisatie waarbij een knappend geluid kan ontstaan. Dit is een kort maar niet een pijnlijk gevoel, afhankelijk van je eigen weerstand. Bij Actifytaal zullen we je altijd meenemen in het verhaal waardoor jij je zo veilig mogelijk kan voelen.

Het verschil zoals wij manueel therapie zien, is dat de manueel therapeut de hele keten van het bewegen goed in kaart kan brengen. Hierdoor weet hij/zij het patroon van bewegen te beïnvloeden. Samen met de fysiotherapeuten zal er een opbouw gemaakt worden wat je er zelf aan kan doen. Dit zijn vaak gerichte oefeningen, welke specifiek je probleem zullen beïnvloeden ten goede van de mobiliteit, kracht, lenigheid of coördinatie.  

Hoe gaan wij te werk met manuele therapie?

Aan de hand van jouw online ingevulde vragenlijst, gevolgd door een vraaggesprek bespreken wij jouw klachten en onderzoeken wij jou lichamelijk.In de eerste afspraak heb je daardoor alle tijd om helder je verhaal te doen, onderzocht, maar natuurlijk ook behandeld te worden. Tijdens de eerste afspraak heb je duidelijkheid over het traject welke je hebt te nemen om klachtenvrij te geraken. Hierin wordt meegenomen wat wij als team kunnen doen en wat jij er zelf aan kan doen..

Vindt jij bovenstaande oplossing een goede aanpak voor jouw klachten en wil je een afspraak maken? Neem contact met ons op!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *