Wat te doen bij nekklachten?

Een veel voorkomend lichamelijk probleem in onze praktijk zijn nekklachten. Hoe weet je nu wat je precies hebt? Wat is de oorzaak? En wat kan je eraan doen? Dit zijn veel gestelde vragen wanneer wij gebeld of benaderd worden over nekklachten. Tijd dus om er een blog over te schrijven.

Er zijn verschillende aandoeningen zoals acute nekklachten, nekhernia of whiplash.  Een onderscheid per aandoening is:

 • Acute nekklachten zijn vaak het gevolg van overbelasting van spieren en banden.
 • Nekklachten die langer aanhouden 7 tot 12 weken of waarbij andere verschijnselen optreden zoals tintelingen, krachtsverlies of hevige uitstralende pijn in een of beide armen kunnen een andere oorzaak hebben. Mogelijk ligt de oorzaak dan in een nekhernia en/of bij ouderen in artrose van de nekwervels.
 • Indien de nekpijn het gevolg is van een trauma kan ook gedacht worden aan een whiplash..

Omdat  nekklachten het meest voorkomen, beperken wij ons in deze blog tot (acute) nekklachten ook wel nekpijn genoemd.

Symptomen
Vaak zien we de volgende symptomen bij nekklachten:

 • Stijve nek
 • Een verminderde beweeglijkheid van de nek
 • Pijnklachten in nek of schouders
 • Spierspanningshoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Pijn die kan uitstralen naar het hoofd, schouders en armen.

Oorzaak
Als oorzaak bij nekklachten kunnen de volgende factoren  worden aangewezen:

 • Overbelasting van de spieren
 • Verkeerde houding
 • In elkaar gezakt zitten
 • Provocerende bewegingen
 • Langdurig omhoog kijken
 • Een verkeerde slaaphouding.
 • Kou en tocht
 • Langdurige stress

Indien er geen duidelijke relatie is tussen de klachten en bepaalde activiteiten kan de oorzaak ook gezocht worden in andere aandoeningen, zoals een nekhernia, artrose of whiplash.

Wat kan je er zelf aan doen?
Bij (acute) nekpijn is het goed om de nek te blijven bewegen en warm te houden .  Dit ontspant de spieren en stimuleert de doorbloeding. Let hierbij op de pijn signalen van jouw lichaam. Oncomfortabel is oke, (hevige) pijn niet. Dit kun je doen door:

 • Het dragen van een sjaal.
 • Een warme douche te nemen
 • Voorzichtig de nekspieren masseren
 • Een nieuwe (werk)houding aanleren
 • Ontspanningsoefeningen te doen

Oefeningen bij nekklachten

 

 Nek draaien oefening Nek draaien

Ga rechtop zitten of staan en maak je wervelkolom zo lang mogelijk, alsof er een touwtje aan je kruin zit en je omhoog getrokken wordt. Draai je hoofd afwisselend naar links en naar rechts.

 Kin intrekken oefening Kin intrekken in 2 fasesGa rechtop zitten. Steek je hoofd vooruit. Plaats vervolgens je hand tegen je kin. Duw je kin recht naar voren en vervolgens in 2 kleine stapjes naar achteren

Tips voor een goede zithouding/werkhouding

Het aanleren van een nieuwe (werk) houding is van groot belang. Iedereen heeft een bepaalde voorkeurshouding die soms minder gunstig is voor de aanhoudende nekklachten. Met name bij een zittende houding is het van belang. Het doen van oefeningen en het losmaken van de spieren is vaak onvoldoende wanneer de (werk) houding niet wordt aangepast. Enkele tips voor het aanleren van een goede zithouding/werkhouding zijn:

 • Zorg dat de lage rug optimaal gesteund wordt
 • Zorg dat u rechtop zit en niet in de rug buigt
 • Stel de armleggers van u (bureau) stoel in op een 90 graden gebogen elle boog.
 • Het bureau sluit aan op de armlegger.
 • Zorg dat uw laptop/beeldscherm met de bovenrand op wenkbrauw hoogte staat afgesteld
 • Zorg dat de muis en het toetsenbord op ongeveer 10 cm van de tafelrand af liggen
 • Controleer de resolutie; het is van belang dat je het lettertype op afstand
  goed kunt lezen
 • Verkeerde zithoudingGoede zithouding

27 Reacties

 1. Maickel de Ruijter schreef:

  Dit is een goed voorbeeld van een duidelijke blog! Alle informatie die erin staat klopt en is relevant voor de tekst.

  De tips en oefeningen die worden getoond zijn simpel en zelfstandig uit te voeren, maar let wel op bij het ‘experimenteren’ met eigen oefeningen. De nek is een gevoelig onderdeel waar veel belangrijke onderdelen beschadigd kunnen raken. Ik heb lang rondgelopen met nekklachten. Nu ik er aan terugdenk probeerde ik zelf me nek weer soepel te maken, maar misschien heb ik het juist wel erger gemaakt. Om tot een oplossing te komen ben ik onder behandeling geweest bij een manueel therapeut (gespecialiseerde fysiotherapeut). Door een scheefstand van mijn bekken had ik een scoliose ontwikkeld die doorwerkte naar mijn nek. Na enkele behandelingen was de pijn en de scoliose toonbaar minder en is uiteindelijk verdwenen.

  Groet,

  Maickel

 2. D schreef:

  Hoe vaak moet je de oefeningen doen en hoeveel per set ?

  • Maaike schreef:

   Hallo!

   Dank je wel voor jouw vraag. Een goed advies hierbij is 3 sets van 15x waarbij je 30 sec rust hebt tussen elke set. Hierbij is het belangrijk dat je luistert naar de reactie van je lijf. Bij pijn variëren met de intensiteit van de oefeningen. De oefeningen mogen namelijk geen pijn doen.

   Vitale groet,
   Robert
   Manueel therapeut

 3. Arjen Steensma schreef:

  Hai,
  ik kamp al vekle jaren met neklachten, die zich uiten in aantal keer per week hoofdpijn wat vaak achter het oog zit. Erg ondragelijk dus. Ik heb al vele fysio’s ” versleten” . Van manuele therapie en haptonomie tot dryneedling. Dit helpt vaak op korte termijn , maar de oorzaak wil ik zo graag voorkomen.

  Naast deze tips . Welke sporten zou je hier in aanraden? Is het aanschaffen van een roeiapparaat een geschikte remedie? Ik ben een tijdje gaan zwemmen maar heb het idee dat te veel inspanning levert op mijn nek.

  Groet Arjen Steensma

  • Maaike schreef:

   Hallo Arjen,

   Dank voor jouw vraag. Inmiddels hebben wij je een persoonlijk bericht gestuurd.

   Vitale groet,

   Robert
   Manueel therapeut

  • lotte schreef:

   Ik heb net hetzelfde probleem. Nekklachten en dan hevige hoofdpijn links of rechts of beide tot achter het oog. En het komt streeds frequenter voor. Ik heb het nu zelfs lastig om mijn hoofd gewoon op te houden. Ik ben een beetje radeloos. Mijn dokter schrijft me bij die erge hoofdpijn dan wel thuis, maar ik kan toch niet zo verder lopen. Kan je de tips aub doorgeven? Kan ik idd met sport er iets aan doen?

   hartelijk dank

   • Maaike schreef:

    Hallo Liselotte,

    Dank je voor jouw vraag. Aangezien jouw vraag uitgebreid is en een persoonlijk op maat gemaakt antwoord vraagt, wil ik je vragen of u telefonisch contact met ons op wil nemen. Je mag dan vragen naar Robert Lutz. Je mag uiteraard ook jouw telefoongegevens naar ons mailen op info@actifytaal.nl zodat Robert contact met je op kan nemen.

    Een andere mogelijkheid is dat mocht je in de gelegenheid zijn om onze praktijk te bezoeken, wij je van harte uitnodigen op ons inloopspreekuur. Dit spreekuur is elke maandag van 19.00 uur tot 20.00 uur op onze locatie Oudegracht en wordt gedaan door Robert Lutz. Je kunt hier zonder afspraak binnenlopen en is geheel gratis en vrijblijvend.

    Wij zien uit naar jouw reactie

    Hartelijke groet,

    Maaike van ‘t Hoen
    Praktijkmanager

 4. Philomena brown schreef:

  Heel fijn om lezen als je niet weet wat je moet doen en vaak ook niet weet wat de oorzaak is ik heb gelijk de tips gevolgd en ik hoop dat het minder wordt ik raad deze blog aan aan andere personen met verschillende klachten

  Groetjes philomena 11 jaar (over 2 maanden 12?)

 5. Luc schreef:

  Hoi,

  Ik heb nekpijn die zich iedere dag in de loop van de dag ontwikkelt. Rechtop zitten helpt niet en ik heb het idee dat het daar juist erger door wordt. Het lijkt ook dat de pijn vooral zit aan het bobbeltje/botje in het midden van mijn nek wat dus niet echt te masseren te verhelpen. De fysio zei dat mijn trapezius spieren overbelast waren, maar nu voelt het dus meer als pijn in mijn nek in plaats van er onder. Ik heb echt geen idee wat ik er aan kan doen, vooral omdat rechtop zitten dus averechts werkt.

  • Maaike schreef:

   Hallo Luc,

   Dank je wel voor jouw reactie en vervelend dat je nog altijd pijn ervaart in je nek. Omdat je vraag persoonlijk en specifiek is, hebben wij je een persoonlijke email gestuurd met de vraag om contact met ons op te nemen of je telefoonnummer achter te laten. Dan kunnen we je vraag beantwoorden.

   Wij horen je graag!

   Hartelijke groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

 6. Gonnie van het Ende schreef:

  Hallo… ik heb al jaren nekkkachten. Ven geopereerd aan een rughernia en heb sins die tijd nekkkachten. Ik ben bij verschillende fysio’s geweest en heb er nu 1 die mijn nek redelijk op peil kan houden dmv manuele therapie.
  Nu heb ik gisteren hardgelopen en op een gegeven moment merkte ik dat ik pijn kreeg tussen mijn schouderbladen en in mijn nek. Nu kan ik niet meer op of om en kan mijn hoofd haast niet meer bewegen van de pijn. Kan zelfs in bed niet gaan verliggen door de pijn.
  Wat heb ik fout gedaan?

  • Maaike schreef:

   Hallo Gonnie,

   Dank je wel voor jouw reactie en wat vervelend dat je nu zoveel pijn ervaart! Mocht je in of in de omgeving van Utrecht wonen dan wil ik je vragen ons te bellen zodat wij kunnen overleggen met je wat we voor je kunnen betekenen. Voor de zekerheid hebben wij je een persoonlijke email gestuurd met de vraag om contact met ons op te nemen of je telefoonnummer achter te laten. Dan kunnen we sowieso je vraag beantwoorden, mocht je niet in Utrecht wonen.

   Wij horen je graag!

   Hartelijke groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

 7. Axel schreef:

  Beste,
  Ik heb hetzelfde probleem als lieselotte. Heel veel nekpijn elke dag door & al 2j bezig. Ik ben nog maar 20j en ga iedere dag met hoofdpijn door het leven. De oorzaken en gevolgen kloppen als een bus. Zou u alstublieft contact mer mij kunnen openemen? Hartelijk dank

  • Maaike schreef:

   Hallo Axel,

   Inmiddels hebben wij jouw een email gestuurd met informatie voor persoonlijk contact. We horen je graag!

   Hartelijke groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

 8. Esther schreef:

  Haii, ik heb de laatste tijd veel last van mijn nek en schouders. De oefeningen doen veel pijn. Door die nekpijn heb ik veel hoofdpijn en ben heel misselijk. Wat kan ik het beste doen?

  • Maaike schreef:

   Hallo Esther,

   Dat is vervelend om te lezen! Een van mijn collega’s zal binnenkort je een persoonlijke email sturen met advies.

   Alvast bedankt voor jouw geduld!

   Hartelijke groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

 9. tamara schreef:

  hallo…
  ik heb sinds 2 dagen onwijs veel pijn in me net kan niet liggen of zitten eigenlijk helemaal niet mijn dochter van 5 maanden kan ik bijna niet op tillen van de pijn is er iets wat ik kan doen om het een beetje draagelijk te maken want dit is echt geen doen meer

  mvg tamara

  • Maaike schreef:

   Hallo Tamara,

   Wat ontzettend vervelend voor je. Als ik je reactie zo lees, ervaar je veel pijn. Mag ik je vragen om contact met ons op te nemen. Wij zijn bereikbaar op 030-2741726.
   We kunnen je dan voorzien van persoonlijk advies.

   We horen je graag!

   Vitale groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

 10. Hmeijer schreef:

  Ik heb hetzelfde als vele anderen. Nekpijn, schouders en dat gaat gepaard met hoofdpijn.
  Heb het al zo lang….migraine tabletten verlichten het maar lossen het probleem niet op..
  Ik verlang zo naar hoofdpijnvrij door het leven te gaan

  • Maaike schreef:

   Hallo,

   Dat klinkt niet fijn. Wellicht kan Caroline of Ben je helpen. Zij zijn gespecialiseerd in hoofdpijn klachten. Wil je hiervan gebruik maken dan kan je een telefonisch een afspraak maken of via onze website.

   Vitale groet,

   Maaike
   Praktijkmanager

 11. Murat schreef:

  Ik heb opeens tijdens het douchen, stilstaand pijn aan mijn nek gekregen. Ik heb uitstralende pijn naar mijn rechterarm. Mijn schouder, en elleboog doen ook pijn. Daarnaast heb ik tintelingen aan mijn arm en rechter pink. Zou dit een normale stijve nek zijn wat vanzelf overgaat of zou dit ook een nek hernia kunnen zijn?

  • Maaike schreef:

   Hallo Murat,

   On goed te kunnen beoordelen is het handig dat je telefonisch contact met ons opneemt. Wij kunnen zo een op maat gemaakt advies geven.
   We horen je graag op 030-2741726.

   Hartelijke groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

 12. Kim schreef:

  Hallo!
  Vorige week had ik uit het niets opeens intense pijn in mijn schouder/nek. Het straalt helemaal door naar m’n hoofd en andere schouder. Opstaan doet pijn, rechtop zitten doet pijn, alleen in bepaalde houding liggen is dragelijk. Na een heftige dag was het echter opeens weer weg.. Nu een week later weer! Gisteren uit het niets pijn, en nu kan ik nauwelijks m’n hoofd overeind houden zonder misselijk te worden en door de pijn m’n balans te verliezen.. Ik zit in een mega stressvolle situatie, zou dat hier echt mee te maken kunnen hebben?

  • Maaike schreef:

   Hallo Kim,

   Stress heeft zeker invloed op onze fysieke gezondheid. In onze praktijk zien wij vaker dat stress gerelateerd is aan fysieke klachten.
   Advies dat we je kunnen geven is: zorg dat je de stressfactor kan verlagen of wegnemen. Dit kan met rust, ontspanning of met warmte.

   Een goed herstel gewenst!

   Vitale groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

 13. Sarah de Leeuw schreef:

  Hartelijk dank voor deze informatie over nekklachten. Ik heb zelf last van nekklachten en het zou kunnen komen door mijn kantoorbaan (ik zit dus de hele dag). Ik ga zeker die oefeningen proberen. Verder vind ik het plaatje over de juiste zithouding erg behulpzaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *