030 - 274 17 26

Echografie fysiotherapie

Met echografie kan een fysiotherapeut snel en duidelijk bepalen welke afwijkingen er mogelijk aanwezig zijn die jouw klachten veroorzaken. Met een Musculo Skeletal Ultrasound (MSU) brengen onze therapeuten namelijk niet alleen gewrichten, spieren en pezen gedetailleerd in beeld, maar ook spierkapsels en -banden. Een therapeut gebruikt echografie vaak als aanvullend onderzoek naast het functieonderzoek en de vragenlijst, om zo tot een effectief behandelplan te komen.

Hoe werkt echografie bij fysiotherapie?

Bij een echografisch consult kan een therapeut bewegende beelden opnemen om het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren te beoordelen. Hierdoor ontstaat er meer inzicht in het functioneren van het bewegingssysteem. Bijvoorbeeld wanneer er een beklemming te zien is tijdens een beweging of er een verkalking aanwezig is in een pees. Dit is op een MRI of röntgenfoto vaak minder goed zichtbaar dan bij een echo.

Naast het inzichtelijk maken van een diagnose, wordt een echo ook gebruikt voor het trainen van core stability spieren. Deze spieren liggen zo diep in je lichaam, dat je ze lastig kunt zien en voelen. Met een echo laten de therapeuten van Actifytaal je zien waar de spieren zijn en hoe je kunt zien dat je deze aanspant zonder te compenseren. Zo kun je veel effectiever trainen.

Actifytaal gebruikt echografie bij:

  • Een spierblessure (spierscheur, -verrekking, littekens, verkalking);
  • een peesblessure (peesontsteking, een gescheurde pees, verkalking);
  • een slijmbeursontsteking (bursitis);
  • verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden (ruptuur, capsulitis);
  • onderzoek naar cystes (bakerse cyste, ganglion)
  • zenuwen (tunnelsyndroom, neuroom)
  • het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten.
  • het leren aanspannen van de juiste spieren zonder compensatie
  • splinters van glas of metaal na trauma in het lichaam.

Wat kost echografie bij de fysiotherapeut?

Een echografisch consult bij Actifytaal is eenmalig inbegrepen bij je intake en eerste behandeling. Wanneer je aanvullend verzekerd bent is de Musculo Skeletal Ultrasound vergoed door je zorgverzekeraar. Wil je vaker gebruik maken van echografie? Dan kun je een abonnement afsluiten. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer je specifiek en effectief wil trainen of wanneer je vaker klachten hebt. Wil je meer weten over de kosten van therapie en echografie? Bekijk dan onze tarievenpagina.

Wil je een echografie consult bij ons boeken, maak dan een afspraak.