Schouderpijn

Lig je regelmatig wakker van schouderpijn? Schouderklachten komen vaak voor omdat het schoudergewricht complex en zeer mobiel is. In de schouder komen namelijk de bovenarm, het gewricht, spieren en pezen samen. De kans op blessures of overbelasting is dus groot. De pijn die je ervaart, kan uitstralen naar de schouderbladen, nek of hals, elleboog of zelfs de vingers.

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Schouderpijn

Symptomen van verschillende schouderklachten

Minder beweegvrijheid, pijn of gevoelige triggerpoints bij de schouderbladen? Verschillende schouderklachten kennen verschillende symptomen en oorzaken. Instabiliteit en een diepe pijn kan bijvoorbeeld duiden op een scheurtje in de bindweefselring van de schouderkom. Als je schouder vast lijkt te zitten, kan dit bijvoorbeeld weer een frozen shoulder zijn. 

Echografie en een (manueel) onderzoek geven uitsluitsel over de symptomen, de mogelijke oorzaak en het uiteindelijke behandelplan.

 

Klachten
verminderen?

Oorzaken van pijn in de schouder

Pijnklachten treden soms plotseling op of komen geleidelijk tot uiting. Een verkeerde houding, langdurig veel werkdruk of overbelasting liggen vaak ten grondslag aan schouderpijn of een meer langdurige of chronische schouderaandoening zoals een slijmbeursontsteking of beknelde pezen.

De meest voorkomende oorzaken van schouderklachten zijn:

1. Schouderpijn na een val

Bij een ongelukkige val kan je pezen scheuren of spieren overbelasten. Ook is het mogelijk dat er overrekking plaatsvindt waardoor je gewricht vast gaat zitten. Veelvoorkomende klachten na een val zijn bijvoorbeeld een SLAP-laesie of een inklemming van schouderpezen tussen de schouderkop en het schouderdak (ook wel impingement van de schouder genoemd).

2. Triggerpoints in de schouder door stress

Vooral nek en schouders krijgen het te voorduren wanneer je stress hebt, omdat je onbewust je spieren aanspant en hiermee je schouderweefsels overbelast. Wanneer stress langer aanhoudt kunnen de spieren niet meer ontspannen, hetgeen voelt als verkramping. Deze verkrampingen worden ook wel triggerpoints of spierknopen genoemd. Triggerpoints geven een uitstralende pijn en kunnen gelukkig gemakkelijk behandeld worden. Bijvoorbeeld door dry needling.

3. Schouderpijn tijdens of na inspanning

Voel je pijn in je schouder tijdens het sporten? Probeer ze dan eens wat meer mee te nemen in de warming-up. Of let extra op je houding tijdens een oefening. Een verkeerde houding of slechte warming-up kan de schouder namelijk flink overbelasten.

Na inspanning is het mogelijk dat je spierpijn ervaart. Houdt de pijn langer dan een aantal dagen aan of heb je ook in rust klachten? Dan is het goed om een therapeut hiernaar te laten kijken.

4. Schouderklachten door overbelasting of ontsteking

Door overbelasting wordt er veel druk uitgeoefend op de weefsels in de schouder zoals slijmbeurzen en pezen waardoor deze verslechteren of gaan ontsteken. Zo kun je een slijmbeursontsteking krijgen. Ook je pezen kunnen gaan ontsteken.

Hoe vermindert een therapeut jouw schouderklachten?

Onze fysiospecialist kan je helpen met echografie. Hiermee bekijkt een therapeut je beweging, spieren, gewrichten en kapsels. Zo stellen wij precies vast waar de klachten precies vandaan komen en hoe wij deze het beste kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld met (ontspannings-)oefeningen, ondersteuning en opbouw van belastbaarheid om voortaan vervelende klachten in de schouder de baas te blijven.

Knakkende instabiele schouders? Wellicht heb je SLAP-laesie

Herhalende bovenhandse bewegingen of een vervelende val op je gestrekte arm kan een SLAP-laesie tot gevolg hebben. Dit is een scheurtje in de bindweefselring op de schouderkom, waar de pees van de biceps aansluit. Een gevoel van dat er iets klemt in de schouder kan het gevolg zijn. Ook krachtverlies, instabiliteit, minder bewegingsvrijheid of knakkende geluiden zijn een symptoom van een SLAP-laesie. De pijn voelt men vaak dieper in de schouder.

Bij deze aandoening kan een fysiotherapeut je helpen met oefentherapie om je peesaanhechtingen te versterken en de coördinatie van je schouder te trainen. Hierdoor optimaliseer je het herstelproces, zodat je sneller herstelt.

Frozen shoulder: uitstralende pijn en minder beweegvrijheid

Voelt je schouder stijf en heb je pijn die uitstraalt naar de bovenarm? Het kan zijn dat je last hebt van een frozen shoulder. Een ontsteking aan het gewrichtskapsel (het bindweefsel) om het schoudergewricht. De pijn wordt meestal geleidelijk erger en de schouder ‘bevriest’ daarna als het ware. Je kan je schouder steeds minder goed bewegen. Fysiotherapeuten spreken pas van een frozen shoulder wanneer je in minimaal drie richtingen niet meer goed kan bewegen.

Een frozen shoulder gaat vaak over met behulp van ontspanningsoefeningen of rustige beweging. Een frozen shoulder kan echter lang duren. Een therapeut kan het herstelproces voorspoedig laten verlopen. Bijvoorbeeld met passend advies over belasting van je schouder in dagelijks werk, opbouwende oefeningen en mobilisaties.

Ontsteking van de slijmbeurs in de schouders

De schouders zijn gevoelig voor slijmbeursontstekingen. Is je schouder gezwollen, rood, warm of pijnlijk na een val of de hele dag schilderen? Wellicht is je slijmbeurs ontstoken. Het slijmbeurs is het beschermende met vocht gevulde kussentje tussen de pezen en botten van je schoudergewricht. Wanneer er in korte tijd veel wrijving tussen pezen, het bot en het slijmbeurs optreedt, kan het geïrriteerd en ontstoken raken. Belangrijk is om een aantal dagen absolute rust te nemen en het gebied te koelen. Een behandeling bij de fysio is gericht op vermindering van de pijn, ondersteunende tape en het opbouwen van belastbaarheid nadat de klachten zijn verminderd. Ook kunnen we zoeken naar de oorzaak, als deze niet voor de hand ligt. Op het moment dat er een gewricht vanwege pijn moet compenseren, krijg je door een aangepast bewegingspatroon eerder irritatie op de slijmbeurs.

 

De klachten van een slijmbeursontsteking en een peesontsteking lijken sterk op elkaar. Deze weefsels liggen dicht op elkaar en kunnen elkaar beïnvloeden wanneer de ander ontstoken is. Is de pijn dof? Dan is het vaak een slijmbeursontsteking. Een scherpe pijn kan duiden op een peesontsteking.

Peesontsteking in de schouder

Wanneer de pezen in de schouders overbelast zijn kan een ontsteking (ook wel tendinitis genoemd) optreden. De schouderpezen verbinden de spieren van de schouders en armen met de botten. Deze pezen zijn niet zo rekbaar en bij overbelasting ontstaan er dan ook kleine scheurtjes of irritatie in het weefsel.

Een therapeut kan de druk van de pezen verlagen door de spieren te helpen ontspannen. Daarnaast is rust noodzakelijk maar dan wel op een actieve manier. Wanneer de pijn afneemt, werkt de fysiotherapeut samen aan de belastbaarheid van de pezen.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Onze
werkwijze

Het team | Actifytaal

Interessante
blogs

Help je weerstand een handje tijdens de coronacrisis

Nu wij allemaal met het beperken van gezondheidsrisico’s bezig zijn, is het belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen om je weerstand op peil te houden. Hoewel de