Wat is manuele therapie?

Je hebt de term vast en zeker weleens gehoord: manuele therapie. Maar wat is manuele therapie nu eigenlijk? Wanneer heb je manuele therapie nodig, en wat kan manuele therapie voor jou betekenen?

Wat is een manueel therapeut?
Een fysiotherapeut die na zijn opleiding aanvullend een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd, mag zich manuele therapeut noemen. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam, met als expertise, alle gewrichten en met name de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van jouw klachten te beoordelen.

Als manueel therapeut richt hij zich enerzijds op het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds op houding en bewegingen door deze te verbeteren. Hiervoor gebruikt hij een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Wanneer kunt u gebruik maken van deze expertise?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar: gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
 • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
 • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
 • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
 • duizeligheid bij het bewegen van de nek
 • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
 • bewegingsklachten die bij de fysiotherapeut geen verbetering brengt

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Hoe gaat de manueel therapeut te werk?
Intake: snel duidelijkheid

Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van jouw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met jou een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Hoe behandelt de manueel therapeut?
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Behandeling: specifiek effectieve therapie
Manueel therapeutische hulpverlening vindt plaats in een hiervoor ingerichte praktijkruimte en niet bij patiënten aan huis. Verantwoorde manueel therapeutische hulpverlening veronderstelt immers een specifieke behandelruimte, specifieke outillage en meetinstrumenten.  Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen, en op uitdrukkelijk verzoek van een huisarts of medisch specialist, kan hiervan worden afgeweken, maar dan slechts voor het uitvoeren van een diagnostisch consult.

Voor wie?
Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd. Afwijkingen aan de gewrichten bepalen welke vorm wordt toegepast.

Kosten van manuele therapie
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Kijk de pagina vergoeding en tarief voor meer informatie.

4 Reacties

 1. Christiaan van der Woude schreef:

  Hallo, ik heb van mijn huisarts een verwijzing naar de fysiotherapeut gekregen ‘om mijn gewrichten soepel te houden’… Bij mij is jaren geleden het Syndroom van Reiter gediagnosticeerd en heb ik ontstekingsremmers voorgeschreven gekregen. Sinds juni moest ik deze weer gebruiken totdat mijn huisarts mij duidelijk maakte dat ik hiermee moest stoppen i.v.m. risico op een maagzweer.
  Ik heb vooral ‘opstartproblemen’ bovenin en onderaan mijn rug – moet er ‘s nachts uit om te bewegen.
  Ben vorig jaar bij Corine van Actifytaal geweest voor mijn knie – goede ervaring. Kunnen jullie iets betekenen voor mijn rug/ontstekingen? Hoor graag en vriendelijke groet,
  Christiaan

  • Maaike schreef:

   Hallo Christiaan,

   Bedankt voor jouw bericht. Goed om te lezen dat je een goede ervaring hebt met onze praktijk.
   Wij nemen zsm contact met je op.

   Hartelijke groet,

   Maaike
   Praktijk manager

 2. Riekie schreef:

  Hallo ik heb een vraag ik heb een stenose plus veel last van reuma aan mijn voet
  Ik heb nu theapie met oefeningen maar het is zo erg dat ik bang ben dat ik eerdaags niet meer kan lopen mijn leeftijd is 64 is daar iets aan te doen graag u antwoord

  • Maaike schreef:

   Hallo Riekie,

   Jouw reactie is aan onze aandacht ontschoten. Excuus hiervoor.

   Dat is vervelend om te lezen! Een van mijn collega’s zal binnenkort je een persoonlijke email sturen.

   Alvast bedankt voor jouw geduld!

   Hartelijke groet,

   Maaike van ‘t Hoen
   Praktijkmanager

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *