Dry needling

Binnen fysiotherapie wordt dry needling gebruikt als onderdeel van een totale behandeling ter verbetering van spierklachten. Zijn je spieren erg verhard of verkrampt door bijvoorbeeld een langdurige overbelasting, stress, langere afwezigheid van beweging of juist beschadiging van spierweefsel? Dan kan dry needling ervoor zorgen dat je spieren voor een langere tijd ontspannen. Het effect ervan ervaar je namelijk meestal direct en – in combinatie met gerichte oefeningen – worden er snel resultaten geboekt.

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Behandelingen » Dry needling

Wat is dry needling?

Bij de behandelmethode dry needling wordt een dunne acupunctuurnaald gebruikt. Dit voel je niet of nauwelijks. Deze naald wordt met een speciale techniek kort in een verdikking van de spier geprikt. De spier wordt geprikkeld omdat de kleine verkrampingen (triggerpoints genoemd) hiermee geactiveerd worden. Wanneer een spierverharding of triggerpoint wordt geraakt, spant de spier zich kort aan. Dit kan wat pijnlijk aanvoelen, maar dit wijst er vaak op dat een positief effect bereikt wordt. Het gevolg van spieraanspanning is namelijk spierontspanning.

Triggerpoints kunnen zich bijvoorbeeld in het lichaam uiten in:

  •  Stijfheid van een spier, al dan niet met pijn
  •  Bewegingsbeperkingen in betrokken gewrichten
  •  Verminderde kracht in betrokken spieren
  •  ‘Anders’ gaan bewegen om pijn te ontwijken
  •  Duizeligheid, tintelingen of hoofdpijn

 Het behandelde gedeelte kan na een behandeling vermoeid of wat stijf aanvoelen. Dit gaat vaak snel over. Ook kan het zijn dat je na een behandeling gaat zweten of je wat naar voelt. Ook dit neveneffect verdwijnt snel. Dit heeft te maken met een reactie van je onwillekeurig zenuwstelsel. Ook kan het zijn dat er veel afvalstoffen van de verkrampte spieren loskomen. Het is dus van belang dat je na een behandeling voldoende water drinkt.

Het verschil tussen dry needling en acupunctuur is dat dry needling focust op het behandelen van triggerpoints voor spierstijfheid of verkrampingen. Acupunctuur is een meer algehele energiebehandeling die focust op het versnellen van herstel.

Klachten
verminderen?

Hoe gaat dry needling in zijn werk?

Een fysiotherapeut gaat voor een dry needling behandeling uitgebreid met je in gesprek en analyseert de spieren en triggerpoints die mogelijk de pijnklachten veroorzaken. Bij langdurige klachten worden er vaak meerdere spieren in bijvoorbeeld arm of been behandeld. Na een behandeling krijg je oefeningen en/of gerichte adviezen om te zorgen Dat het behaalde doel in ontspanning, spierlengte of bewegingsvrijheid behouden wordt.

Review

“Binnen slechts een paar behandelingen van mijn terugkerende klachten in mijn scheenbenen verlost dankzij dry needling in combinatie met oefeningen. Prikken met een naald vond ik erg spannend, maar Brigitte de ruim de tijd om me hieraan te laten wennen.”

Wat kost dry needling?

Dry needling is een methode die onderdeel is van een normale fysiotherapiebehandeling. Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt ook deze behandeling als zodanig bij jouw zorgverzekeraar gedeclareerd.

Therapeuten

Ben Verbree

Caroline Hes

Corine Altena

Brigitte van Engelen

Maak een afspraak voor
dry needling in Utrecht

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig voor fysiotherapie, en dus ook niet voor dry needling. Neem dus gerust contact op voor een eerste consult. Vaak kun je bij ons al binnen 24 uur terecht.

Kom je liever naar het inloopspreekuur? Dat kan! Op woensdagavond tussen 19:00 en 20:00 kun je gratis (en zonder afspraak) bij onze specialisten terecht op locatie de Oudegracht 47, aan de werf.

Maak vandaag nog
een afspraak

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Wij hebben een contract met alle verzekeraars.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Hoe werkt een 1e afspraak

Afspraak maken | Actifytaal

Interessante
blogs

Online fysiotherapie

Uit de persconferentie van 23 maart werd nog extra benadrukt dat de inzet van fysiotherapie juist ook in deze tijden nodig is en blijft om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten