Ben je ontzettend lenig, maar verzwik je je snel of heb je het gevoel dat een instabiele schouder regelmatig uit de kom schiet? Heb je ook vaak last van vermoeide of pijnlijke spieren en gewrichten? Dan is er een kans dat je hypermobiel bent.
Hypermobiliteit en instabiliteit behandelen bij Actifytaal Utrecht
Hypermobiel, wat is dat?
Het hypermobiliteitssyndroom wordt niet gezien als een ziekte, het is namelijk een verschijnsel van soepele banden, lenige pezen en elastisch bindweefsel rondom een gewricht. Hierdoor moeten spieren en pezen harder werken om je gewrichten te stabiliseren. Ook wanneer je gewricht vastzit, lijkt het alsof je dit zelf gemakkelijk oplost door deze ‘even los te klikken’. Vaak is dit echter niet het geval en vergroot je de belasting op de omliggende spieren en pezen nog meer.
Wat zijn de ervaringen bij Actifytaal Fysiotherapie in Utrecht?
“Bij Actifytaal kon ik direct terecht toen ik flink door mijn rug was gegaan. Na twee behandelingen binnen een week was ik al bijna pijnvrij. Daarna ben ik binnen de praktijk doorgestuurd naar de manueel therapeut, waardoor mijn mobiliteit gelijk na behandeling stukken beter werd. Binnenkort krijg ik een behandeling voor de preventie van rugpijn. Ik heb er alle vertrouwen in. De mensen in de praktijk zijn duidelijk specialisten, super klantvriendelijk en maken voor iedereen een advies/behandeling op maat. Daarnaast wordt er ook nog rekening gehouden met de vergoeding van de verzekeraar. Ik ben heel tevreden!”
Hypermobiel en instabiel. Wat is dat precies?
Oorzaak
De flexibiliteit van gewrichten en samenstelling van het bindweefsel is genetisch. Daarom wordt er vaak gezegd dat hypermobiliteit erfelijk is. Hypermobiliteit kan vervelend zijn omdat de klachten vaag zijn en je erg vermoeide spieren hebt zonder sportieve inspanning. Door de overbelasting op je gewrichten heb je ook een groter risico op secundaire artrose.
Symptomen
Meestal merk je aan je knieën, enkels of schouders dat je hypermobiel bent. Je verstuikt je enkel gemakkelijk of je kunt je knieën flink overstrekken. Ook zie je mensen die hypermobiel zijn bijna altijd onderuitgezakt zitten, of scheef met één been onder de billen. Staan, hangend op één been of met een holle rug is ook typisch. Ook komt een doorgezakte lengtegewelf, meer bekend als platvoeten, vaak voor.
Klachten
Wanneer je gewrichten overbelast zijn, kan dit flink pijn gaan doen of zelfs gaan ontsteken. Een huisarts kan je dan ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Een fysiotherapeut kan je helpen om overbeweeglijkheid te verminderen.
Twijfel je of jij hypermobiel bent? Dan kan je met een zelftest aan de slag die wij in onze praktijk ook gebruiken (wij noemen dit de score van Beighton):
Doe de test
- Probeer met je rechterhand je pink van je linkerhand richting handrug te buigen. Buigt je pink verder dan 90 graden?
Probeer dit ook met je andere hand. Lukt dat ook? - Buig met je rechterhand je duim van je linkerhand richting de binnenzijde van je onderarm. Kan je jouw duim tegen je onderarm leggen?
Probeer dit ook met je andere hand. Lukt dat ook? - Kun je jouw ellebogen overstrekken met meer dan 10 graden?
- Kun je jouw knieën overstrekken met meer dan 10 graden?
- Kan je jezelf voorover buigen en hierbij jouw handen plat op de grond leggen zonder je knieën te buigen?
Heb je meer dan 4 vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je hypermobiel bent.
Er bestaat geen pasklare oplossing om hypermobiliteitsklachten te verminderen. Wanneer je ouder wordt, zullen gewrichtsbanden stijver worden en de klachten wellicht verminderen. Tot die tijd is het belangrijk om je spieren sterker, stabieler en krachtiger te maken. Een orthopedisch manueel therapeut van Actifytaal help je met het terugzetten van je gewrichten. Hiervoor maken we gebruik van echografie om inzicht te krijgen in welke spieren er nodig zijn om met stabiliteit en controle te gaan trainen.
In een hypermobiel lijf zie je ook wat meer kenmerken van minder mentale stabiliteit. Psychisch of emotioneel kun je soms herkennen dat je wisselende buien kan hebben, of dat je soms “all over the place” bent. Je bekijkt het leven heel zwart en wit of gaat juist op zoek naar de grenzen van jouw limits. Wetenschappelijk zijn er verbanden gelegd tussen de fysieke en emotionele verbinding van hypermobiliteit, zoals depressiviteit. Meer onderzoek zal naar alle waarschijnlijkheid meer verbinding leggen.