Echografie

Met echografie kan een fysiotherapeut snel en duidelijk bepalen welke afwijkingen er mogelijk aanwezig zijn die jouw klachten veroorzaken. Met een Musculo Skeletal Ultrasound (MSU) brengen onze therapeuten namelijk niet alleen gewrichten, spieren en pezen gedetailleerd in beeld, maar ook spierkapsels en -banden. Een fysiotherapeut gebruikt echografie vaak als aanvullend onderzoek naast het functieonderzoek en de vragenlijst, om zo tot een effectief behandelplan te komen.

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Behandelingen » Echografie

Hoe werkt echografie bij fysiotherapie?

Bij een echografisch consult kan een therapeut bewegende beelden opnemen om het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren te beoordelen. Hierdoor ontstaat er meer inzicht in het functioneren van het bewegingssysteem. Bijvoorbeeld wanneer er een beklemming te zien is tijdens een beweging of er een verkalking aanwezig is in een pees. Dit is op een MRI of röntgenfoto vaak
minder goed zichtbaar dan bij een echo.

Naast het inzichtelijk maken van een diagnose, wordt een echo ook gebruikt voor het trainen van core stability spieren. Deze spieren liggen zo diep in je lichaam, dat je ze lastig kan zien en voelen. Met een echo laten de therapeuten van Actifytaal je zien waar de spieren zijn en hoe je kan zien dat je deze aanspant zonder te compenseren. Zo kan je veel effectiever trainen.

Klachten
verminderen?

Actifytaal gebruikt echografie bij:

  • een spierblessure (spierscheur, -verrekking, littekens, verkalking);
  • een peesblessure (peesontsteking, een gescheurde pees, verkalking);
  • een slijmbeursontsteking (bursitis);
  • verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden (ruptuur, capsulitis);
  • onderzoek naar cystes (bakerse cyste, ganglion)
  • zenuwen (tunnelsyndroom, neuroom)
  • het trainen van de rompstabiliteit bij lage rugklachten.
  • het leren aanspannen van de juiste spieren zonder compensatie
  • splinters van glas of metaal na een val of trauma in het lichaam

Review

“Alle sporters hebben baat bij de multidisciplinaire benadering die in deze praktijk dagelijkse kost is. Ik stond begin juli, een maand voor het WK Ultimate Frisbee, en ik was er alles behalve klaar voor. Mijn rug was stijf en ik kon eigenlijk geen kant op. Bij Actifytaal werd ik geholpen door een combinatie van manuele therapie en dry-needling om van mijn klachten af te komen. Om ook de basis aan te pakken ben ik aan de slag gegaan om mijn rompstabiliteit te verbeteren met echografie. Dankzij deze aanpak stond ik er op het WK en kon ik een goed toernooi spelen. Ik raad Actifytaal dan ook bij iedereen aan.”

Wat kost echografie bij een fysiotherapeut?

Een echografisch consult bij Actifytaal is eenmalig inbegrepen bij je intake en eerste behandeling. Wanneer je aanvullend verzekerd bent is de Musculo Skeletal Ultrasound vergoed door je zorgverzekeraar. Wil je vaker gebruik maken van echografie? Dan kan je een abonnement afsluiten. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer je specifiek en effectief wil trainen of wanneer je vaker klachten hebt. Wil je meer weten over de kosten van therapie en echografie? Bekijk dan onze tarievenpagina.

Therapeuten

Caroline Hes

Robert Lutz

Samuella Barkmeijer

Maak een afspraak voor
Echografie in Utrecht

Omdat echografie is inbegrepen bij de intake van fysiotherapie, heb je geen verwijzing van een huisarts nodig. Loop eens binnen bij ons gratis inloopspreekuur (zonder afspraak op woensdagavond tussen 19:00 en 20:00 uur bij locatie de Oudegracht).

Of neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Vaak kan je al binnen een dag bij ons terecht.

Maak vandaag nog
een afspraak

Wij zijn elke dag open van 7 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8 tot 13.00 uur

Wij hebben een contract met alle verzekeraars.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Hoe werkt een 1e afspraak

Afspraak maken | Actifytaal

Interessante
blogs

Online fysiotherapie

Uit de persconferentie van 23 maart werd nog extra benadrukt dat de inzet van fysiotherapie juist ook in deze tijden nodig is en blijft om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten