Bijna iedereen maakt het wel eens mee. Opeens schiet het erin en je bent door je rug gegaan. Bewegen wordt moeilijk en soms is zelfs tijdelijk helemaal niet bewegen mogelijk. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam op dat moment? En nog belangrijker: wat kun je doen om het te voorkomen of om sneller te herstellen? Je leest het in deze blog.
Wanneer ontstaat acute rugpijn?
Plotselinge rugpijn, ook wel bekend als “door je rug gaan”, ontstaat vaak bij een onverwachte of onjuiste beweging. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een zwaar object tilt, vooral wanneer je dit te snel of met een verkeerde houding doet. Ook tijdens het sporten kan rugpijn ontstaan als de intensiteit of moeilijkheidsgraad van de oefeningen te snel wordt verhoogd.
Daarnaast is langdurig zitten in een ongeschikte stoel – zoals tijdens thuiswerken aan de keukentafel – een veelvoorkomende oorzaak van rugklachten. Een verkeerde zithouding kan leiden tot spiervermoeidheid en verkramping. Wanneer je daarna plotseling opstaat of een snelle beweging maakt, kan dit leiden tot acute rugpijn.
Wat gebeurt er in je lichaam als je door je rug gaat?
Wanneer je ‘door je rug gaat’, ontstaat er meestal een plotselinge verkramping van je rugspieren. Dit kan aanvoelen als een scherpe, stekende pijn of een krampachtig gevoel, vergelijkbaar met een spierkramp in je kuit na intensief gebruik. Soms treedt de pijn direct op na een verkeerde beweging, maar het kan ook zijn dat de spanning zich geleidelijk opbouwt.
De verkramping van de spieren maakt het moeilijk om soepel te bewegen. Vaak probeer je de pijnlijke plek te ontzien door een andere houding aan te nemen, maar dit leidt vaak tot extra spanning in omliggende spieren. Hierdoor kan de pijn uitstralen naar bijvoorbeeld je heupen of benen en in ernstiger gevallen ook zorgen voor belemmeringen in je dagelijkse activiteiten.
Wat kun je zelf doen wanneer je door je rug gaat?
Hoewel het verleidelijk is om rust te nemen en stil te blijven liggen, kan langdurige inactiviteit juist tot meer klachten leiden. Een verkeerde houding kan ertoe leiden dat andere spieren het werk overnemen, wat weer kan resulteren in verdere verkramping en pijn. Het is belangrijk om in beweging te blijven, maar wel op een rustige en gecontroleerde manier.
Neem een warme douche
Een warme douche of een warmtepakking kan helpen om je spieren tijdelijk te ontspannen, wat bijdraagt aan pijnverlichting. Dit effect is echter vaak van korte duur, net zoals het gebruik van lichte pijnstillers zoals paracetamol. Let wel goed op of je geen allergieën hebt voor de bestanddelen of medische redenen hebt om dit niet te gebruiken. Bij twijfel kun je altijd advies vragen aan je apotheker of huisarts.
Daarnaast is het belangrijk om je rug soepel te houden met lichte, ontspannende oefeningen die je spieren niet te veel belasten. Dit stimuleert de doorbloeding en helpt de verkrampte spieren te ontspannen, wat je herstel kan versnellen.
4 tips om de kans op door je rug gaan te verkleinen
Tip 1: Let op je houding bij het tillen
Buig je knieën en til vanuit je benen, niet vanuit je rug. Zo verdeel je de belasting beter en voorkom je overbelasting van je rug.
Tip 2: Controleer je techniek tijdens het sporten
Voer oefeningen uit met de juiste techniek om onnodige belasting van je rug te voorkomen. Werk eventueel samen met een trainer om je houding te verbeteren.
Tip 3: Sta regelmatig op en beweeg
Langdurig zitten belast je rug. Sta minstens elke 30 minuten op, loop wat rond en rek je benen en rug uit om spanning te voorkomen.
Tip 4: Pas je houding aan bij het wandelen of staan
Houd een rechte houding aan tijdens het wandelen of staan om je rug te ontlasten en je spieren soepel te houden.
Professionele hulp bij rugklachten
Heb je last van aanhoudende of terugkerende rugklachten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Die kan je behandelen en je gerichte oefeningen aanleren om herhaling te voorkomen. Neem contact op met onze fysiotherapeuten door te bellen naar 030-2741726 of te mailen naar info@actifytaal.nl.