Artrose

Heb je last van je gewrichten in je handen, knieën, onderrug, nek of heupen? Dan kan het zijn dat je artrose hebt. De aandoening is niet standaard een ouderdomskwaaltje, maar kan ook op jongere  leeftijd optreden. Wanneer bewegen pijnlijk wordt, kan de fysiotherapeut uitkomst bieden om je te helpen je gewrichten stabiel en soepel te houden.

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Klachten » Artrose

Wat is artrose?

Bij artrose (of osteoartritis) gaat het kraakbeenweefsel in kwaliteit achteruit. Deze aandoening is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in de gewrichten zachter en dunner wordt. Hierdoor kunnen er vervormingen optreden in het bot of zelfs stukjes bot loslaten. Dit komt vooral voor in de heupen en  knieën. Artrose kan pijnlijk zijn omdat het soms gepaard gaat met ontstekingen of beknelde zenuwen. Ook krachtverlies en minder gevoel in de gewrichten kunnen optreden.

Klachten
verminderen?

Hoe ontstaat artrose?

Artrose wordt vaak gezien als een ouderdomskwaaltje. Een vorm van slijtage in de gewrichten. Dit is niet het geval. Uiteraard is de kans op artrose groter wanneer je ouder wordt, maar de volgende factoren kunnen het probleem in grote(re) mate beïnvloeden:

 • Erfelijkheid
  Wanneer artrose in jouw familie vaker voorkomt, is de kans groot dat er op jongere leeftijd, in meerdere gewrichten, symptomen van artrose ontstaan.

 • Overbelasting of onderbelasting
  Zaken als zwaar lichamelijk werk, overmatig sporten, maar ook juist te weinig beweging beïnvloeden de kwaliteit van het kraakbeen.

 • Hypermobiliteit of instabiliteit
  Het kraakbeenweefsel kan beïnvloed worden door hypermobiele gewrichten of juist instabiliteit in het gewricht, bijvoorbeeld door een eerder opgelopen gewrichtsbeschadiging.

 • Andere aandoeningen zoals: reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht
  Andere vergelijkbare klachten in het gewricht, zoals ontstekingen, kunnen de klachten versterken.

Wat te doen bij artrose?

Hoe snel pijnklachten optreden bij het verslechteren van het kraakbeenweefsel, is voor iedereen verschillend. Daarom zijn behandelmethoden ook voor iedereen verschillend. Belangrijk is om je gewricht soepel en stabiel te houden, waardoor fysiotherapie wordt aangeraden. Verder zijn pijn en ontstekingen te verhelpen met ontstekingsremmende pijnstillers. Bij heftige, en gelukkig afzonderlijke, standsveranderingen of flinke pijnklachten met beperkingen in het dagelijks leven is een operatie echter noodzakelijk. In het laatste geval helpen we je graag in een revalidatie fysiotherapie traject. Zowel voor de operatie als erna.

Afspraak maken voor een artrose behandeling

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van artrose en het stabiel houden van jouw gewrichten? Maak dan een afspraak voor een intake. Wij nemen je specifieke klacht uitgebreid met je door en behandelen direct.

Hoe helpt de Actifytaal fysiotherapeut bij artrose?

Fysiotherapie (of bewegingstherapie) helpt je verantwoord te blijven bewegen, juist wanneer je door stijfheid en pijn liever minder beweegt. Het doel is om spieren, pezen en gewrichten sterker te maken, zodat deze optimaal blijven functioneren. Onze specialisten maken een behandelplan op maat, die echt past bij jouw situatie. Zo krijg jij een online schema die tot uiting komt in opbouw.

Bij oefeningen wordt er gekeken naar de grens van overbelasting en onderbelasting. Afhankelijk van gewrichtsstijfheid of eventuele beperkingen, richten de oefeningen zich op wat nodig is. Bijvoorbeeld herhalende bewegingen of juist meer focus op stabiliteit en coördinatie. Werkt het schema niet helemaal voor jou omdat er iets tegen zit? Laat het ons dan weten! Op elk contactmoment kunnen we het schema aanpassen aan de gewenste situatie. Via de online app kan je ook gemakkelijk een vraag stellen aan jouw behandelend therapeut.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Onze
werkwijze

Het team | Actifytaal

Interessante
blogs

Online fysiotherapie

Uit de persconferentie van 23 maart werd nog extra benadrukt dat de inzet van fysiotherapie juist ook in deze tijden nodig is en blijft om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten