Slijmbeursontsteking (bursitis)

Heb je bij elke beweging in je schouder, heup of knie last van pijnklachten? Zodra je rustig aan doet trekt de pijn snel weer weg, je schuift een behandeling nog wel even voor je uit. Helaas treed vaak herhaling op wanneer je een slijmbeursontsteking niet goed laat genezen. Loop dan ook niet langer met pijnklachten, maak een afspraak met een van onze fysio’s voor snelle pijnverlichting, spierversterking en voorkom herhaling van je ontsteking!

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Je gewricht bestaat uit bot, kraakbeen, banden, spieren en de pezen die de spier verbinden met het bot om te kunnen bewegen. Om je pezen te beschermen van de belasting die hierbij komt kijken, zit er een vochtkussentje tussen de pees en het bot, de slijmbeurs. Bij overbelasting kan de slijmbeurs (ook wel bursa genoemd) gaan irriteren en uiteindelijk gaan ontsteken. Zeer vervelend omdat deze pijn dieper in het gewricht te voelen is en de zwelling van de slijmbeurs de bewegelijkheid en klachten van pezen en gewrichten kan beïnvloeden. Bursitis kan optreden in alle gewrichten waar zo’n slijmbeurs zit. Bijvoorbeeld in je elleboog, heup of zelfs bij je achillespees.

Klachten
verminderen?

Oorzaken van slijmbeursontstekingen

Een slijmbeursontsteking treed vaak op met overbelasting. Bijvoorbeeld bij duurlopers in de heupen of wanneer je de hele dag in de tuin hebt gewerkt en last krijgt van je knie. Mensen met RSI/KANS klachten kunnen ook last van zwellingen van de bursa krijgen door overbelasting. Een harde stoot, klap of val kan de slijmbeurs beschadigen, met een ontsteking tot gevolg. 

Een fysiotherapeut zal altijd eerst de oorzaak van een ontsteking proberen te achterhalen. Ligt het bijvoorbeeld aan houding- en bewegingsproblemen? Of ligt jicht ten grondslag aan de klachten omdat de gewrichtsontsteking overslaat naar je slijmbeurs? Uiteraard behandelen we eerst de pijn en pakken we vervolgens de oorzaak van jouw pijnklacht aan. 

De symptomen van bursitis

Pijn die dieper in het gewricht te voelen is is uiteraard een belangrijk symptoom van een ontsteking aan de slijmbeurs. Is de huid daarnaast ook rood, warm of gezwollen? Nog een signaal. Ook kan stijfheid in het gewricht ontstaan omdat de zwelling de bewegingsvrijheid van de rest van het gewricht beïnvloedt.

Wat kan je zelf doen om slijmbeursklachten te verminderen?

Allereerst is absolute rust belangrijk voor genezing. Laat de slijmbeurs tot rust komen. Dit vergt vaak wel een aantal dagen. Het koelen van het aangedane gebied kan ook helpen, bijvoorbeeld met een coldpack of een zak bevroren erwten in een theedoek. Koelen werkt pijnstillend en verminderd de zwelling. Houdt de pijn langer aan dan een week? Dan kun je het beste een afspraak maken met een specialist.

Maak een afspraak om af te rekenen met die bursitis

Snel en blijvend af van die nare slijmbeursontsteking? Maak een afspraak met een van onze fysiospecialisten. Zij bespreken samen met jou uitgebreid je klacht, de oorzaak en behandelen direct. Daarnaast ben je vaak binnen een dag al ingeroosterd voor een behandeling. 

Wat doet Actifytaal om jouw slijmbeursontsteking te genezen?

Allereerst is het belangrijk om je zo snel mogelijk van je pijnklachten af te helpen. Dit doen we door het verminderen we de spanning op spieren, pezen en bursa door middel van een dry needling behandeling of andere technieken die de spanning van je spieren beïnvloeden. Ook ondersteunen we het aangedane gewricht met medische tape.

Daarnaast kijken we naar de oorzaak van je ontsteking. Komt het door bewegingsproblemen en is daar overbelasting bij komen kijken? Dan pakken wij die problemen samen met jou aan. Een behandeling maken wij af door de spieren en pezen te versterken en belastbaarheid op te bouwen aan de hand van passende oefeningen. Die oefeningen plaatsen wij in onze trainings-app, zodat je hier zelfstandig mee aan de slag kan.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Onze
werkwijze

Het team | Actifytaal

Interessante
blogs

Help je weerstand een handje tijdens de coronacrisis

Nu wij allemaal met het beperken van gezondheidsrisico’s bezig zijn, is het belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen om je weerstand op peil te houden. Hoewel de