Hernia

Heb je last van je nek of (onder)rug en heb je hierbij scherpe pijn en tintelingen in omliggende lichaamsdelen? Dan kan het zijn dat je last hebt van een hernia. De aandoening wordt ook wel aangeduid als hernia nuclei pulposi (HNP).

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Klachten » Hernia

Wat is een hernia?

Een hernia kan optreden in de (onder)rug en nek. De nek en rug zijn opgebouwd uit een aaneenschakeling van wervels, deze wervels beschermen onder andere je zenuwuiteinden. Hiertussen bevinden zich flexibele tussenwervenschijven met een zachte kern. Beschadigt de tussenwervelschijf door een ongeluk, onder- of overbelasting? Dan kunnen zenuwen bekneld raken door een uitstulping van de zachte kern.

Klachten
verminderen?

Rughernia

Hernia klachten in de (lage) rug komen het meest voor. De pijnklachten beginnen in de rug en de uitstralende pijn is merkbaar richting de benen. Andere merkbare symptomen zijn krachtverlies en tintelingen in één of beide benen. Ook kan er pijn in de bil optreden. HNP staat voor hoesten, niezen en persen. Als dit klachten geeft, met uitstraling als gevolg, dien je alert te zijn op een hernia.

Het Piriformis syndroom wordt vaak aangezien voor een hernia. De diepe bilspier beknelt bij spierspanning de zenuw die vanaf de rug, langs deze spier, naar de benen loopt. Met vergelijkbare herniasymptomen als gevolg. Een specialist kan je hier (na onderzoek) uitsluitsel over geven.

Nekhernia

De nekhernia wordt door specialisten ook wel cervicale radiculopathie genoemd. Bij een nekhernia treden er vooral pijnklachten en tintelingen op in de nek, schouders, armen en handen.

Wat kan een hernia veroorzaken?

Bij een hernia kan er sprake zijn van een plotselinge beweging in de romp, (aangeboren) zwakte van het discusweefsel, lichamelijk zwaar werk of een slechte spierconditie. Bijvoorbeeld door een gebrek aan beweging. Chronische hernia kan ontstaan door een verouderingsproces in het lichaam, waardoor de tussenwervelschijf stevigheid en vitaliteit verliest. De bindweefselring kan hierdoor
inscheuren, waardoor er een uitpuiling plaatsvindt.

Wat te doen en niet te doen bij een hernia?

Gedoseerde en gecontroleerde beweging kan helpen om de spieren rond de wervel te versterken. Vaak wordt hiervoor bewegingstherapie onder begeleiding geadviseerd. Een huisarts schrijft daarnaast vaak pijnstillers voor om beweging te vergemakkelijken. Wat je vooral niet moet doen met een hernia? Stilzitten, plotselinge bewegingen maken of zware dingen tillen bijvoorbeeld.

Afspraak maken voor een hernia behandeling

Wil jij op een verantwoorde manier blijven bewegen bij een hernia en bijkomende (pijn)klachten? De fysiotherapeuten van Actifytaal staan voor je klaar en maken graag een passend programma om jouw klachten effectief en blijvend aan te pakken.

Hernia behandeling bij de fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan met goed onderzoek vaststellen of je daadwerkelijk een hernia hebt. Een gecontroleerd bewegingsprogramma op maat versterkt de spieren in je romp. Zo blijf je in beweging op de minst pijnlijke manier en verbeteren we tegelijkertijd je houding. Bij Actifytaal hebben we hiervoor een gedegen plan van aanpak. We beginnen bij de basis: een goede aansturing van je lichaam. Dit doen we onder andere met echografie. De beelden van een echo geven je direct een beeld over hoe je lijf rondom de hernia beweegt. Aan de hand daarvan vind de opbouw plaats in de vorm van training van mobiliteit, kracht en uithoudingsvermogen.

Bewegingstherapie na je operatie

Pas wanneer fysiotherapie niet werkt, is een operatie nodig om de beschadigde tussenwervel te verwijderen. Daarna is rust belangrijk. Alleen specifieke bewegingen mag je in alle rust maken. Na de operatie staan onze fysiotherapeuten weer voor je klaar om je rug of nek met rustige en bedachtzame oefeningen weer belastbaar te maken. Beweging is immers gunstig voor je herstel!

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Onze
werkwijze

Het team | Actifytaal

Interessante
blogs

Is een pluspraktijk een kwalitatief betere fysiotherapie praktijk?

Net verhuisd naar een nieuwe stad. Na de verhuizing heb ik nogal last van mijn rug. Een probleem dat ik wel vaker ken alleen nu maar niet lijkt over te