(Lage) Rugpijn

Iedereen heeft wel eens last van pijn in zijn rug. Rugpijn is immers een verzamelnaam voor veel verschillende rugklachten. Een onverwachte beweging maar ook houdingproblemen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Doorgaans gaat rugpijn vanzelf over wanneer je rustig blijft bewegen. Een fysiotherapeut verhelpt je klachten echter sneller, door de oorzaak van je rugpijn effectief aan te pakken.

Wij zijn elke dag open van 7.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 13.00 uur

Home » Klachten » (Lage) Rugpijn

Oorzaken van pijn in de rug

De rug wordt in het dagelijks leven veel belast. Door je werkhouding, zwaar tillen of spanning kan je pijn ervaren. In sommige gevallen wordt de rug juist onderbelast en treed er spierstijfheid op door het uitblijven van beweging. hierdoor is de rug voor veel mensen een zwakke plek. Klachten in de onderrug komen echter vaker voor. We leggen het verschil graag uit.

Klachten
verminderen?

Lage rugpijn

Pijn in de onderrug heeft vaak te maken met spieren, gewrichten en banden die verzwakt zijn door bijvoorbeeld onder- of overbelasting. Toch zijn de oorzaken en specifieke plaatsen waar de pijn zich bevindt per persoon verschillend. De pijn gaat vaak vanzelf over, maar kan ook weer terugkomen. Wanneer zich andere klachten voordoen, zoals plotseling verlies van spierkracht, is het van belang naar een manueel therapeut te gaan. Deze heeft veel weet van specifieke en complexe klachten. Wanneer je geen controle hebt over je ontlasting, is het zaak om een arts te bezoeken. Deze zal je op zeer korte termijn doorverwijzen naar een neuroloog.

Hoge rugpijn

Pijn of stijfheid tussen de schouderbladen, direct onder de nek of ter hoogte van de ribbenkast kunnen eveneens ontstaan door een langdurig verkeerde werkhouding, stress of een blessure. Ook veel boven het hoofd werken kan leiden tot deze klachten. De klachten kunnen uitstralen naar de nek, armen of borst. Vaak gaat het gepaard met ademhalingsproblemen of hoofdpijn. Gelukkig zijn ook hoge rugklachten meestal een kwestie van overbelasting en gaan deze vanzelf over. Houden de klachten aan of verergeren deze? Dan is het zaak om een specialistische fysio hiernaar te laten kijken.

Wat te doen tegen rugpijn?

Over het algemeen helpt het om te blijven bewegen. Pas hierbij wel op dat je niets forceert, dit kan leiden tot meer rugproblemen. Probeer beweging met heftige impact op spieren en gewrichten te voorkomen, zoals hardlopen, squash of teamsporten. Wandelen, zwemmen of lichte yoga kunnen je wel helpen je rug soepel te houden. Verder kan een fysiotherapeut je helpen met gerichte oefeningen om een stabiele opbouw te bieden en blijvende resultaten te boeken.

Maak een afspraak voor een behandeling tegen rugpijn

Blijft je rugpijn terugkeren, ook na een periode van rust? Los rugproblemen voor eens en voor altijd op met behulp van de manueel- en fysiotherapeuten van Actifytaal. Met een persoonlijk behandelplan pakken we je klachten aan en werken we samen aan herstel en preventie.

Rugpijn behandelen bij de Actifytaal fysiotherapeut

Voor je rug is het van belang de weerbaarheid te vergroten en de lichaamshouding te verbeteren. Onze fysiotherapeuten kijken daarom samen met jou naar de oorzaak van de klacht. Hierbij zorgen we, afhankelijk van je klachten, voor een samenwerking tussen de manueel therapeut en de fysio. Daarnaast zetten we echografie in om meer inzicht te creëren in je klacht. Zo zie je precies waar verbetering nodig is. Ook maken we je spieren los en helpen je vervolgens om de spieren en banden te versterken. Zo komen we tot een persoonlijk behandelplan wat echt bij je past en je helpt de rugpijnklachten de baas te blijven. De nare gevolgen van rugpijn, spierspanning, bewegingsbeperking en stijfheid worden direct aangepakt. Hierdoor kom je makkelijker in beweging, waardoor je sneller uit de cirkel van pijn komt.

Maak online jouw afspraak

Ingang praktijk | Actifytaal

Onze
werkwijze

Het team | Actifytaal

Interessante
blogs

Help je weerstand een handje tijdens de coronacrisis

Nu wij allemaal met het beperken van gezondheidsrisico’s bezig zijn, is het belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen om je weerstand op peil te houden. Hoewel de