030 - 274 17 26

Dry Needling

Binnen fysiotherapie wordt dry needling gebruikt als onderdeel van een totale behandeling ter verbetering van spierklachten. Zijn je spieren erg verhard of verkrampt door bijvoorbeeld een langdurige overbelasting, stress, langere afwezigheid van beweging of is je spierweefsel beschadigd? Dan kan dry needling ervoor zorgen dat je spieren voor een langere tijd ontspannen. Het effect ervan ervaar je namelijk meestal direct en, in combinatie met gerichte oefeningen, worden er snel resultaten geboekt.

Wat is dry needling?

Bij de behandelmethode dry needling wordt een dunne acupunctuurnaald gebruikt. Dit voel je niet of nauwelijks. Deze naald wordt met een speciale techniek kort in een verdikking van de spier geprikt. De spier wordt geprikkeld omdat de kleine verkrampingen (triggerpoints genoemd) hiermee geactiveerd worden. Wanneer een spierverharding of triggerpoint wordt geraakt, spant de spier zich kort aan. Dit kan wat pijnlijk aanvoelen, maar dit wijst er vaak op dat een positief effect bereikt wordt. Het gevolg van spieraanspanning is namelijk spierontspanning.

Triggerpoints kunnen zich bijvoorbeeld in het lichaam uiten in:

  • Stijfheid van een spier, al dan niet met pijn.
  • Bewegingsbeperkingen in betrokken gewrichten.
  • Verminderde kracht in betrokken spieren.
  • ‘Anders’ gaan bewegen om pijn te ontwijken.
  • Duizeligheid, tintelingen of hoofdpijn.

Het behandelde gedeelte kan na een behandeling vermoeid of wat stijf aanvoelen. Dit gaat vaak snel over. Ook kan het zijn dat je na een behandeling gaat zweten of je wat naar voelt. Ook dit neveneffect verdwijnt snel. Dit heeft te maken met een reactie van je onwillekeurig zenuwstelsel. Ook kan het zijn dat er veel afvalstoffen van de verkrampte spieren loskomen.

Het verschil tussen dry needling en acupunctuur is dat dry needling focust op het behandelen van triggerpoints voor spierstijfheid, blokkades of verkrampingen. Acupunctuur is een meer algehele energiebehandeling die focust op het versnellen van herstel.

Hoe gaat dry needling in zijn werk?

Een fysiotherapeut gaat voor een dry needling behandeling uitgebreid met je in gesprek en analyseert de spieren en triggerpoints die mogelijk de pijnklachten veroorzaken. Bij langdurige klachten worden er vaak meerdere spieren in bijvoorbeeld arm of been behandeld. Na een behandeling krijg je oefeningen en/of gerichte adviezen om te zorgen Dat het behaalde doel in ontspanning, spierlengte of bewegingsvrijheid behouden wordt.

Wat kost dry needling?

Dry needling is een methode die onderdeel is van een normale fysiotherapiebehandeling. Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt ook deze behandeling als zodanig bij jouw zorgverzekeraar gedeclareerd.

Maak een afspraak voor dry needling in Utrecht

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig voor fysiotherapie, en dus ook niet voor dry needling. Neem dus gerust contact op voor een eerste consult. Vaak kan je bij ons al binnen 24 uur terecht. Kom je liever naar het inloopspreekuur? Dat kan! Op woensdagavond tussen 19:00 en 20:00 kun je gratis bij onze specialisten terecht op locatie de Oudegracht 47, aan de werf.