030 - 274 17 26

Dry Needling

Dry needling wordt gebruikt in de fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Meestal is de verbetering direct voelbaar en de resultaten zijn in combinatie met gerichte oefeningen veelbelovend.

Oorzakelijke factoren van spierverhardingen zijn:

  • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
  • Door langdurig verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting
  • Overbelasting bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
  • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid

Klachten kunnen zich uiten door pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling, bewegingsbeperkingen, stijfheid, verminderde kracht, pijnklachten, pijn ontwijkend gedrag en soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

Het inbrengen van het naaldje voel je niet of nauwelijks. Wanneer de spierverharding wordt geraakt, krijg je de aanspanning. Dat gaat zo snel en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als daarbij de bekende pijn voelbaar is, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. Nareactie kan soms zijn dat je het warm krijgt, gaat transpireren of dat je je een beetje naar voelt. Niets om je zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

De verklaring van het effect ervan is gebaseerd op basis van fysiologie en biochemische processen. De reactie van een naaldje prikken op een spierverharding is een onwillekeurige aanspanning van die spier. Het gevolg van spieraanspanning is spierontspanning. Dit principe kent men in de sport, na het sporten (inspannen), ben je meer ontspannen.