030 - 274 17 26

Manuele therapie

Heb jij pijn bij het bewegen van bepaalde gewrichten? Of is je bewegingsvrijheid beperkt en heeft dit invloed op je houding? Dan kan een manueel therapeut uitkomst bieden. Een manueel therapeut heeft namelijk na zijn opleiding fysiotherapie een vervolgopleiding van drie jaar gevolgd, zodat hij lastige klachten optimaal kan behandelen. Een manueel therapeut combineert het in beweging brengen van gewrichten die geblokkeerd zijn (dit wordt kraken genoemd) vanuit een totale kijk op bewegen.

Wat is manuele therapie?

Manueel therapie is een vorm van fysiotherapie die we toepassen bij functiestoornissen van gewrichten, spieren en zenuwen. De expertise van een manueel therapeut ligt dan ook bij de totale bewegingsmogelijkheden van het lichaam. Hierdoor wordt manuele therapie vaak toegepast bij complexe aandoeningen of blessures die een oorsprong elders hebben dan de plek van de pijn.

Bijvoorbeeld: Wanneer een enkelgewricht blokkeert, zal de knie overbelast raken omdat deze in kracht compenseert in plaats van de enkel. Dan moet dus niet de knie, maar de enkel aangepakt worden.

Een manueel therapeut is over het algemeen uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen en de voorwaarden voor herstel te behandelen. Het effect van de behandeling is vaak direct merkbaar door de afname van pijn, maar vooral door verbetering van je bewegingsvrijheid.

Wat doet een manueel therapeut?

Een manueel therapeut behandelt onder andere:

  • Het moeilijk(er) kunnen bewegen van de wervelkolom in combinatie met nek- en hoofdpijn.
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
  • Pijn in de lage rug, al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • Klachten in de hoge rug, al dan niet in combinatie met pijn aan ribben of borst.
  • Fysieke klachten die voortkomen uit een disbalans in vast zitten en (te) los zitten van gewrichten.
  • Andere bewegingsklachten die bij de fysiotherapeut niet verbeteren (manueel therapie zorgt dan voor een efficiëntere en kortere behandeling wanneer nodig of kan ingezet worden als second opinion).

Een therapeut past specifieke manuele impulstechnieken toe op de gewrichten om ze beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. Dit kan een repeterende mobiliserende beweging zijn of een voor de cliënt passieve korte impuls. Dit wordt ook wel manipulatie naar eindstand (of kraken) genoemd en kan kort een vreemd gevoel geven. Dit gevoel is niet pijnlijk.

Verder bestaat een behandelprogramma van een manueel therapeut uit het geven van advies, instructie, begeleiding en inzicht hoe functioneel en gezond te bewegen. Bij Actifytaal combineren we de zorg vanuit fysio- en manueel therapie zodat je altijd de juiste therapeut krijgt met de specifieke kennis en kunde die jij op dat moment nodig hebt.

Wanneer kun je gebruik maken van manueel therapie?

Voor een behandelingstraject start, wordt er een intakelijst gestuurd. Hier vul je gegevens in over je klacht, waarna er in contact met de therapeut een vraaggesprek volgt om de kern van het probleem naar boven te halen. De manueel therapeut stelt je dan vragen over je klachten. Bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer de klacht toeneemt of juist vermindert. Hierop volgt een screening en een lichamelijk onderzoek. Bij een lichamelijk onderzoek worden houding en beweging beoordeeld en de daarbij gebruikte gewrichten onderzocht. Direct na het vraaggesprek en onderzoek volgt de behandeling. In totaal wordt 50 minuten ingepland voor de eerste afspraak. Opvolgende behandelingen duren ongeveer 30 minuten en bestaan uit mobilisatie, manipulatie en advies.

Wat kost manueel therapie?

Behandelingen bij een manueel therapeut worden vergoed wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt. Manueel therapie valt namelijk onder fysiotherapie. Je betaalt dan geen eigen risico. Een intake voor manuele therapie kost €95,- en de opvolgende behandelingen kosten €47,50,-. Kijk voor meer informatie op onze tarievenkaart.

Maak een afspraak voor manuele therapie in Utrecht

Een verwijzing van de huisarts is niet nodig voor manuele therapie. Neem hieronder dus gerust contact op voor een afspraak. Vaak kun je al binnen 24 uur terecht. Ook is het mogelijk om op woensdagavond tussen 19:00 uur en 20:00 uur naar het gratis inloopspreekuur te komen op locatie de Oudergracht 47, aan de werf. Onze collega kan goed controleren bij wie je het beste een behandeltraject van herstel in kan gaan. Dit zijn de fysiotherapeut, manueel therapeut of een combinatie van beide.