Veel jonge sporters hebben last van schouderinstabiliteit. Het kan zijn dat je voelt dat je ene schouder sterker is dan de andere. Maar hoe kan de ene schouder sterker zijn dan de andere terwijl je beide hetzelfde traint? En wat moet je doen om de schouderinstabiliteit te voorkomen of verminderen? Brigitte vertelt in deze blog meer over schouderinstabiliteit.
Schouderinstabiliteit, wat is dat precies?
Schouderinstabiliteit door schouder uit de kom
Schouderinstabiliteit betekent dat er te veel beweeglijkheid in de schouder zit. Daardoor kan de schouder makkelijk uit de kom schieten. Dit noemen we ook wel een schouder (sub)luxatie. Schouderluxatie kan bijvoorbeeld ontstaan door een val of een klap op de schouder. Als de schouder uit de kom is geweest komt het vaak voor dat de instabiliteit van de schouder erger is geworden, wat weer risico geeft op het nogmaals uit de kom gaan. Dan is het belangrijk om de spieren rondom de schouder sterker te maken.
Wat kan je doen aan schouderinstabiliteit?
Het is belangrijk om stabiliserende oefeningen te doen voor de schouders. Vooral oefeningen die met één hand worden uitgevoerd zorgen ervoor dat die schouder sterker wordt zonder dat de andere compenseert. Onder begeleiding van een fysiotherapeut of sportfysiotherapeut kan je die schouder sterker maken zonder dat je je spieren overbelast. Ook kan jouw fysiotherapeut je tips geven om je houding te verbeteren tijdens het sporten, wat kan voorkomen dat je de ene schouder meer gebruikt dan de andere. Zorg tijdens het uitvoeren van je krachtoefeningen er ook voor dat je die houding aan kan houden. Ga je in je houding compenseren of met je lichaam meebewegen tijdens een geïsoleerde oefening? Dan is het gewicht waarschijnlijk te zwaar. Hoor je een knakje in de schouder? Dit hoeft niets ernstigs te zijn. In veel gevallen doet dit knakje geen pijn. Doet dit knakje wel pijn, dan is het verstandig om dit te bespreken met jouw fysiotherapeut of arts.
Is je schouder uit de kom geweest? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut, manueel therapeut of sportfysiotherapeut. Deze kan jou begeleiden in het langzaam opbouwen van de kracht in en rondom je schouder, met minimaal risico dat het nog een keer gebeurt.
4 tips om schouderinstabiliteit te verminderen:
- Pas je training aan, waarbij je meer kijkt naar je techniek en minder naar het gewicht dat je gebruikt. Hierdoor kan je de schouder op de juiste manier sterker maken.
- Gebruik tijdens je schouder training dumbbells of pully’s en elastieken in plaats van een stang met gewichten.
- Train je schouders 3 keer per week zodat er een optimale ontwikkeling van je spieren plaatsvindt.
- Doe mobiliteit oefeningen. Dit zijn oefeningen die de beweeglijkheid van het gewricht verbeteren. Zodra je deze oefeningen met een licht gewicht uitvoert zorg je ervoor dat juist de kleine stabiliserende spieren van de schouder gebruikt worden.
Wil je meer weten over schouderinstabiliteit en training van je schouders?
Neem dan contact op met Actifytaal Utrecht via onze website, 030-2741726 of info@actifytaal.nl.